Sundhedsministeren: 'Hvis vi skal holde Danmark åbent, skal flere vaccineres'

Magnus Heunicke (S) siger, at man vil gøre alt for at undgå nedlukninger, men at man er klar til at indføre dem, hvis det bliver nødvendigt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke opfordrer alle til at blive vaccineret for at holde coronasmitten nede. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Kontakttallet er i dag beregnet til 1,2, og 195 coronasmittede er nu indlagt på de danske hospitaler.

Og ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) går udviklingen stærk nu, selvom det er forventet:

- Vi vidste, at der ville komme en stigning i smitte dette efterår, men det er ingen hemmelighed, at stigningen er kommet temmeligt hurtigt allerede her i oktober måned.

Flere kommunerne efterspørger nogle redskaber til for eksempel at kunne sende elever hjem. Er vi derhenne, hvor I skal til at overveje det igen?

- Vi følger det her meget tæt, og vi vil ikke tøve med at sætte ind, hvis der er behov for det. Vi har et helt åbent samfund, og vi har meget stor opbakning til at blive vaccineret, men det er vigtigt, at vi får flere med, siger Magnus Heunicke.

- Hvis vi skal holde Danmark åbent, så skal vi have flere til at få vaccinen.

75,1 procent af hele den danske befolkning er færdigvaccineret, og ifølge sundhedsministeren kan få flere vaccinerede gøre en stor forskel.

- Det tyder på, at det er ganske få procent mere, vi skal have vaccineret, før det får en meget stor effekt på at få knækket smittekæderne, siger Magnus Heunicke.

- Man vil med al sandsynlighed blive smittet med coronavirus i den her sæson, hvis man ikke er vaccineret.

Afviser kviktest i kommuner med høj smitte

Magnus Heunicke afviser her og nu at udvide kapaciteten for kviktest i kommuner med høj coronasmitte.

- Jeg vil ikke afvise, at det kan blive aktuelt på et senere tidspunkt, men her og nu opskalerer vi på PCR-kapaciteten, siger Magnus Heunicke.

Det har ellers været et ønske fra flere kommuner på Københavns Vestegn, at der blev genetableret kviktestcentre for at få bugt med den stigende coronasmitte.

- Som det er nu, holder vi fast i PCR-testningen, fordi den dels er mere sikker, og dels kan vi følge med i, hvilke varianter der er i Danmark, siger Magnus Heunicke.

- Det er vigtigt for os, når vi skal vurdere epidemien, at vi også ved præcis, hvad det er for en smitte, der florerer i befolkningen.

Sundhedsministeren advarer om, at vintersæsonen kan blive ekstra presset for landets sygehuse.

- Med tæt på 200 indlagte allerede i oktober måned, kan det blive en meget hård sæson for vores sygehuse, fordi vi også har andre luftvejssygdomme, som nu får mulighed for at sprede sig, siger Magnus Heunicke.

Derfor opfordrer han også til at flere tager imod tilbuddet om gratis influenzavaccination, for at lette presset på sygehusene.

FacebookTwitter