Sundhedsministeren: 'WHO's anbefalinger om test gælder alle lande. Også Danmark'

Søren Brostrøm har tidligere afvist, at WHO-udtalelser var møntet på Danmark.

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke været helt enige om, hvorvidt råd om test fra WHO var rettet mod Danmark. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Der var ikke meget at tage fejl af, da Verdenssundhedsorganisation WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tidligere på ugen holdt pressemøde.

Test. Test. Test, lød budskabet til alle verdens lande.

En udtalelse, der vakte opsigt i Danmark, der netop havde skiftet strategi for test for coronavirus.

Skiftet betød, at det i praksis kun var personer med så svære symptomer, at de krævede behandling på sygehuset, der blev testet.

Men gjaldt opsangen fra WHO-generaldirektøren også Danmark?

Delvist nej, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Man skal ikke tolke det som, at det helt konkret gælder Danmark. Dr. Tedros adresserer en lang række lande i verden, som tester betydeligt mindre, end man bør gøre, og end vi gør i Danmark, sagde han i onsdags.

Men nu skærer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) igennem.

- Den her anbefaling har været klar til alle verdens lande, specielt dem som ikke har været i gang med deres test. Men det gælder alle lande.

- Det gælder altså også Danmark, siger han.

Mangler kapacitet

Onsdag udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer for, hvilke grupper der kan testes for coronavirus.

Det gjaldt medarbejdere, der varetager kritiske funktioner i sundhedsvæsenet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, som kan blive testet for coronavirus, hvis det er hensigtsmæssigt, at medarbejderen skal kunne meldes rask hurtigere.

Med en negativ test i hånden ville de kunne få lov til at gå på arbejde med symptomer på de øvre luftveje - altså med hoste og snue.

I den forbindelse udtalte Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, at der ikke var kapacitetsproblemer med test i Danmark:

- Det er Sundhedsstyrelsen, der fastlægger strategien for, hvem og hvornår folk skal testes. Med den aftale, jeg har med Sundhedsstyrelsen, der kan vi rigeligt dække ind.

- Det har altså ikke noget at gøre med, at der ikke er nok kits eller kapacitet, at man ikke tester flere. Vi har rigeligt med kapacitet, når det alene handler om udstyr, men der skal jo også mandskab til, sagde han til Information.

Derfor undrede det også både ansatte på landets plejehjem, sygeplejersker og læger på landets sygehuse, at de ikke kunne blive testet for coronavirus, når de havde lette til moderate symptomer.

I går blev det så tydeligt, hvorfor de feberramte, snottede og hostende medarbejdere var blevet afvist på stribe.

Stik imod, hvad Lægemiddelstyrelsens direktørs udtalte, kunne størstedelen af de fem danske regioner se ind i lager af testudstyr, der bare blev mindre og mindre.

Derfor måtte både Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Syddanmark melde ud, at de ikke havde ressourcer til at teste personale, som i stedet må blive hjemme, til de er helt raske.

Forklaringen fra myndighedernes side er, at de ventede leverancer simpelthen slog fejl, og at de kun fik leveret halvdelen af det, de var blevet stillet i udsigt.

- Der har været nogle leveranceproblemer. Det er superærgerligt, men alle kræfter er sat ind på at få den kapacitet op, så retningslinjerne kan blive implementeret, siger centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Vil teste flere

Sundhedsministeriet har i eftermiddag meldt helt klart ud. Flere danskere skal testes, så Danmark også følger WHO's anbefalinger.

Det skal ske ved at sparke til kapaciteten, så der er mere udstyr til test til rådighed.

- Jeg tør ikke spå om, hvornår det sker, for der er stor, stor usikkerhed på verdensmarkedet. Alt det, vi kan få ind over Danmarks grænser, tager vi ind, siger Magnus Heunicke.

- Vi får test fra udlandet af de store producenter. Men ikke i den grad vi ønsker og har behov for. Vi er også nødt til at tænke helt nyt og være i dialog med både små og helt store virksomheder, tilføjer han.

Sundhedsministeren er også rundt inden for landets grænser, hvor flere virksomheder har meddelt, at de har udstyr, der kan bruges.

En af dem er danske Pentabase, som normalt lever af diagnostik af kræftpatienter, og som producerer reagenser, som bliver brugt til corona-test i udlandet.

De tog kontakt til danske sundhedsmyndigheder i mandags, uden at der blev reageret fra Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts (SSI) side.

- Jeg har ringet til det pågældende firma. De får både de positiv- og negativtest fra SSI, så de kan komme videre med arbejdet i at sikre, om det kan bruges, siger Magnus Heunicke.

Retningslinjer er ikke implementeret

Hos Sundhedsstyrelsen er man fuldt ud klar over, at danskere ikke bliver testet i overensstemmelse med retningslinjerne.

- Som det er i dag, er vores retningslinjer ikke implementeret. Derfor er det vigtigt, at testkapaciteten kommer op, siger centerchef Helene Blisted Probst.

Sundhedsstyrelsen ser gerne, at tærsklen for, hvornår personer over 80 år og danskere med kroniske sygdomme bliver testet, sættes ned. Derudover skal mere sundhedspersonale i kritiske funktioner testes, ligesom fødende med symptomer også skal kunne testes for coronavirus.

Det samme gælder nyfødte, der har symptomer, der kan tyde på smitte med virusset og socialt udsatte.

I takt med, at testkapaciteten udbygges, vil der blive plads til, at man kan teste flere, hvilket bliver nødvendigt efterhånden som epidemien udvikler sig, lyder det fra Sundhedsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk