Sundhedsministeriet med kontramelding: Usikkert om krydsvaccinerede får tilbudt tredje stik

Danskere med stik fra to forskellige vacciner kan få problemer med indrejse i visse lande.

Den sundhedsfaglige vurdering af et tredje stik er endnu ikke færdig, lyder det fra ministeriet. (Foto: Fred Tanneau © Ritzau Scanpix)

Det var ’en fejl’, da Sundhedsministeriet søndag kunne oplyse til DR, at omkring 150.000 krydsvaccinerede danskere vil blive tilbudt et tredje vaccinestik.

Det oplyser Sundhedsministeriet mandag til DR.

- Den sundhedsfaglige vurdering er endnu ikke færdig. Det skal den være, før man ved, om man kan give et tredje stik, lyder det fra ministeriets presserådgiver.

Søndag lød det ellers fra Sundhedsministeriet, at "det er sundhedsfagligt bedst at tilbyde endnu en dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen og andet stik med en mRNA-vaccine."

Dagen efter lyder det, at "det er sundhedsfagligt tilstrækkeligt at tilbyde én dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen."

Ministeriet oplyser fortsat, at udrulningen af et eventuelt tredje stik til krydsvaccinerede vil kunne ske, efter den generelle vaccineudrulning er gennemført.

Men altså først, når den 'sundhedsfaglige vurdering' er færdig. Det kan Sundhedsministeriet på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvornår den bliver.

150.000 danskere fortsat i ingenmandsland

Dermed står omkring 150.000 danskere stadig i ingenmandsland, når det kommer til at rejse udenlands.

De har nemlig fået første vaccinestik med AstraZeneca og andet stik med Pfizer eller Moderna. Men i nogle lande udenfor EU- og Schengenlandene anser man ikke krydsvaccination som en fuld vaccination ved indrejse.

Det er hovedsageligt danskere i sundheds-, ældre- og socialsektoren, som har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen. De danske sundhedsmyndigheder stoppede brugen af vaccinen i april, efter der var fundet en sammenhæng mellem den og få, men alvorlige bivirkninger.

Ministeriets udmelding om et tredje stik til de krydsvaccinerede kom ellers efter pres fra flere af Folketingets partier.

- Det siger sig selv, at det skal løses, for det kan jo ikke nytte noget, at vi har mennesker, der ikke kan rejse frit i verden, fordi de har en krydsvaccination, siger Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.

Maneewan Choksavas og hendes mand har måttet aflyse en tur til Thailand, fordi hun er krydsvaccineret. (Foto: (C) DR Nyheder)

FOA: Det er et kæmpe problem

DR kunne søndag fortælle om Maneewan Choksavas. Hun er en af de knap 150.000 danskere, der er krydsvaccineret. Maneewan Choksavas og hendes mand måtte aflyse en tur til Phuket i Thailand, hvor de skulle besøge hendes forældre.

- Jeg savner dem virkelig meget, og de er syge, siger hun.

Alle danskere, der rejser til Thailand, skal i 14-dages isolation. For kort tid siden åbnede Thailand dog for det såkaldte 'Phuket Sandbox'-program, hvor man kan afholde sin isolation på Phuket i stedet for et hotelværelse. Der er dog skrappe krav om test, forsikring og godkendt hortelovernatning, der følger med. Desuden skal man være færdigvaccineret.

Og det er Maneewan Choksavas ifølge den thailandske ambassade i Danmark ikke, fordi hun som sosuassistentelev først har fået et vaccinestik fra AstraZeneca og sidenhen et stik fra Pfizer.

Derfor skal hun tilbringe sin 14-dages isolation på et hotelværelse. Det er dyrere og mere besværligt, lyder det fra parret.

Og det bør man finde en løsning på, for det er ikke godt nok, at frontpersonalet ikke er vaccineret på lige fod med andre danskere.

Sådan siger FOA, som repræsenterer en stor del af det frontpersonale, der er blevet krydsvaccineret.

- Vi har en stor del af vores medlemmer, som har familie i udlandet, og når de så vil rejse ind i landene, er den her krydsvaccine ikke god nok. Det er et kæmpe problem for dem. De har kæmpet hele coronapandemien igennem, og nu vil de gerne besøge deres familie, og det kan de ikke, siger Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Udenrigsministeriet har ikke et overblik over, hvilke lande krydsvaccinerede danskere kan komme i klemme i, men de opfordrer til at at tjekke den danske ambassades hjemmeside i det land, man skal rejse til.

Facebook
Twitter