Sundhedsministeriet: Mere offensiv strategi skal sikre flere test for coronavirus

Sundhedsmyndighederne har planer om at skrue massivt op for test for coronavirus.

- Vi er aktuelt udfordret af en global mangel på testkapacitet. Det er imidlertid vores strategi, at langt flere skal testes for COVID-19 i Danmark, lyder det fra sundhedsministeren i en pressemeddelelse. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Sundhedsmyndighederne har planer om at skrue massivt op for test for coronavirus.

Det oplyser Sundhedsministeriet, der sammen med Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Læggemiddelstyrelsen har besluttet at gennemføre en mere offensiv teststrategi.

Helt grundlæggende handler den nye strategi om at skrue op for kapaciteten til at teste, så sundhedsvæsenet rent faktisk har udstyr nok til at teste dem, der ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan testes for coronavirus.

Det sker på baggrund af Verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefalinger.

- Det er imidlertid vores strategi, at langt flere skal testes for Covid-19 i Danmark, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelse.

Meldingen kommer på et tidspunkt, hvor danske sundhedsmyndigheder har fået kritik for at teste alt for få coronavirus.

Både WHO og førende eksperter har gentagne gange fremhævet, at alle mistænkte smittetilfælde skal testes.

Mangel på testkit

Den nye offensive strategi kommer dog også, mens det danske sundhedsvæsen er hårdt presset på kapacitet til at teste, da der flere steder mangler udstyr til at udføre test.

I de seneste dage har der været flere historier i medierne om private virksomheder, der har tilbudt at levere udstyr, men som ikke har fået svar fra sundhedsmyndighederne.

- Der arbejdes målrettet på at forøge testkapaciteten både med private og offentlige parter, og jeg vil sammen med regionerne sikre, at der eksekveres på denne offensive teststrategi i hele landet, siger Magnus Heunicke.

Ifølge ministeren vil den nye teststrategi følges med en øget testkapacitet.

Sundhedsministeriet og myndighederne vil ifølge pressemeddelelsen udbygge kapaciteten ved at indgå samarbejder med en række danske virksomheder. Der vil samtidig blive indkøbt flere test og værnemidler fra udenlandske producenter.

Derudover vil man indsamle testkit, værnemidler og respiratorer, der befinder sig inden for Danmarks grænser.

Har afvist formanende ord fra WHO

I løbet af ugen har WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, gentagne gange sagt, at alle lande skal teste alle mistænkte tilfælde af coronavirus.

Det har vakt opsigt herhjemme, hvor sundhedsmyndighederne i sidste uge overgik fra den såkaldte inddæmningsstrategi til afbødningsstrategi.

Det skifte betød, at sundhedsmyndighederne ikke længere opsøger nære kontakter til personer, der er konstateret smittet med coronavirus. Dermed er det også langt fra alle mistænkte smittetilfælde, der bliver testet.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har tidligere på ugen afvist, at WHO's anbefalinger og de formanende ord fra generaldirektøren var møntet på Danmark.

- Man skal ikke tolke det som, at det helt konkret gælder Danmark. Dr. Tedros adresserer en lang række lande i verden, som tester betydeligt mindre, end man bør gøre, og end vi gør i Danmark, sagde Søren Brostrøm tidligere på ugen.

Men med den nye strategi har man altså tænkt sig at nærme sig WHO's anbefalinger.

Vil teste mere sundhedspersonale

Som det er i dag, er det kun personer med svære symptomer, og som kræver indlæggelse på sygehuset, der bliver testet for coronavirus.

Tidligere på ugen udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer, der betyder, at også kritisk personale i sundheds- og ældresektoren vil kunne testes, hvis de har lette symptomer. Det har dog ikke rigtig været muligt i praksis, da regionerne ikke har meget testudstyr at gøre godt med.

Med en større kapacitet vil der ifølge Sundhedsministeriet også blive plads til, at man kan teste flere, som det bliver nødvendigt, i takt med at epidemien udvikler sig.

Samtidig kan den øgede kapacitet bruges til at udvide grupperne, der kan testes. Det kan blandt andet være flere ansatte på sundheds- og ældreområdet og flere patienter med lette symptomer, der bliver henvist til sygehuset.