Sundhedsministeriet: Pædagog med corona i hjemmet skal ikke altid på arbejde

Medarbejdere med smitte i hjemmet skal blive hjemme, hvis den smittede ikke er tilstrækkeligt isoleret.

Pædagoger og lærere skal kun møde på arbejde, hvis en coronasmittet i hjemmet er tilstrækkeligt isoleret. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Scanpix)

Det har vakt skarp kritik og undren fra flere sider, at ansatte i skoler og dagtilbud kan møde på arbejde, selvom en person i den ansattes husstand er smittet med coronavirus.

Kritikken er ikke just blevet dulmet af, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag aften gjorde det klart, at børn med coronasmitte i hjemmet skal blive hjemme.

Nu slår sundhedsministeriet dog fast i et skriftligt svar til SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, at en pædagog med smitte i husstanden ikke nødvendigvis skal komme på arbejde.

I svaret fremgår det, at der gælder de samme retningslinjer for ansatte i dagtilbud og skoler, som for medarbejdere i både den offentlige og den private sektor.

- Her er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at en ansat godt kan gå på arbejde, selvom der er en person i dennes husstand som har Covid-19.

- Dette under forudsætning af, at der opretholdes en selvisolation i hjemmet efter de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet. Hvis det af forskellige grunde ikke er muligt at opretholde selvisolation, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver hjemme, lyder svaret.

Vil have krav om, at ansatte skal blive hjemme

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, uddybede på et pressemøde i går eftermiddag, hvad Sundhedsstyrelsen ser som tilstrækkelig selvisolation.

- Den smittede skal selvisolere sig, holde sig til bestemte rum, selv gøre rent efter sig og bruge separat toilet. Jeg er klar over, at det ikke kan lade sig gøre i alle familier. Der er nogle, der ikke har boligforholdene til at gennemføre sådan en selvisolation, lød det fra Søren Brostrøm.

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, er der ikke lutter begejstring for svaret til de ansatte.

- Det er en god melding, men det er også lidt en gummiparagraf. Det er en retningslinje, hvor det er rigtig meget op til den enkelte at vurdere situationen, siger formand Elisa Rimpler.

Særligt SF har været skeptiske overfor, at ansatte med smitte i hjemmet skal kunne møde på arbejde, og det har svaret fra sundhedsministeren ikke dulmet.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener ikke det er tilstrækkeligt, at ansatte må blive hjemme, hvis den smittede person i hjemmet ikke er i stand til at selvisolere sig.

- Dermed skal folk jo selv vælge at melde sig syge og tage diskussionen med deres arbejdsgiver. Jeg synes, at det vil være bedre at melde klart ud og sige, at hvis der er en smittet i hjemmet, så skal man ikke tage på arbejde, siger Pia Olsen Dyhr.

DR har kontaktet sundhedsministeriet med henblik på at få et svar på kritikken fra SF og BUPL.