Sundhedsministeriet politianmeldt: Bestilte corona-tests med praktiserende lægers autorisationer

Sundhedsministeriet afviser, at lægers autorisations-ID skulle være brugt ulovligt, selvom lægerne ikke blev spurgt.

En del af landets praktiserende læger raser over, at deres lægeautorisation er blevet brugt af Sundhedsmyndighederne. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Da alle danskere fik mulighed for at bestille en corona-test i landets hvide testtelte, oprettede sundhedsmyndighederne prøver til 5,3 millioner borgere. Det skete med de praktiserende lægers autorisationer.

Problemet var bare, at lægerne ikke selv vidste det eller havde givet deres samtykke til det, siger Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Flere læger, som DR Nyheder har talt med, er så vrede over, at deres autorisationer er blevet brugt til at bestille corona-prøver af myndighederne, at de har politianmeldt Sundhedsministeriet.

En af de praktiserende læger er Anette Skadborg fra Bredsten Lægehus.

Hun har meldt Sundhedsministeriet for cirka 3.800 individuelle tilfælde af dokumentfalsk – det er antallet af patienter i hendes praksis – og for at udgive sig for at være læge.

- Jeg har anmeldt, at nogen har brugt mit lægelige autorisations-ID til at gå ind og bestille prøver, som jeg ikke har bestilt. Det vil sige, at nogen har misbrugt mit autorisationsnummer, siger Anette Skadborg og fortsætter:

- Grænsen skal ligge ved, at det selvfølgelig ikke kan lade sig gøre, at man bruger et læge-ID på en læge, som ikke har tilladt det, siger praktiserende læge Anette Skadborg. (Foto: (privatfoto))

- Når nogen lader som om, at de er mig, så er de inde at sige. "jeg er læge Anette Skadborg, og jeg vil gerne bestille de her prøver". Det er mere end bare ualmindeligt ubehageligt.

'Autorisationen er en stor del af dem, vi er'

Anette Skadborg mener ikke, at hendes vrede blot er formalia-fnidder i en helt særlig situation under coronakrisen.

Tværtimod krænker Sundhedsministeriet ifølge hende noget af det allerhelligste ved at bruge lægernes autorisationer til at rekvirere corona-tests.

- Autorisationen er en stor del af dem, vi er, og man kan ikke arbejde som læge, hvis man ikke har en autorisation, siger Anette Skadborg, der understreger, at hun med sin autorisation står til ansvar for de prøver, der bliver bestilt.

Den praktiserende læge føler, at hendes ret til at bestille prøver til patienter er blevet misbrugt som led i en politisk øvelse.

- Det her havde overhovedet ikke været nødvendigt. Der findes masser af screeninger, hvor man bestiller prøver uden at bruge vores autorisation, siger Anette Skadborg og nævner undersøgelser for blod i afføringen og scanninger for brystkræft.

Hun ved ikke, om der rent faktisk kommer noget ud af anmelde ministeriet til politiet.

- Men jeg håber, at de sagsbehandler det og finder ud af, om det rent faktisk er lovligt, siger Anette Skadborg.

Stor debat og uro blandt praktiserende læger

Anette Skadborg er langt fra den eneste læge, der er vred over at se sit navn brugt til at bestille corona-tests til samtlige patienter.

- Vi ønsker faktisk at have ansvaret for patienten. Vi ønsker ikke at dele det med Folketinget eller et departement, siger formand Christian Freitag fra Praktiserende Lægers Organisation. (Foto: Mathias Mora Jensen © (C) DR Nyheder)

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har ifølge formand Christian Freitag oplevet en meget bred utilfredshed med myndighedernes ageren.

- Der er ingen tvivl om, at det her har skabt stor debat og uro, siger han.

Autorisations-problemet kan også have konsekvenser for patienterne, lyder det fra formanden.

- Det er et skred i forholdet mellem patient og læge. Normalt skal du være sikker på, at det, lægen udsætter dig for, er noget, lægen selv kan stå inde for og stå til ansvar for, siger Christian Freitag.

Sundhedsministeriet burde have spurgt lægerne til råds, mener Christian Freitag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og hans ministerium er ikke i kridthuset hos mange af landets praktiserende læger. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Så havde de fået nogle af de perspektiver, vi kan give dem, fordi vi er læger. Det kan man godt forlange, inden man tager sådan en stor beslutning, siger han.

PLO frygter en glidebane, hvor myndighederne også fremadrettet kan bruge de selvstændige lægers autorisationer.

- Vi ser et princip, som det er vigtigt, at politikerne forholder sig til: Om de rent faktisk ønsker, at det stadig er lægerne, der skal være ansvarlige for det, de laver, siger Christian Freitag.

Efter planen holder PLO og Sundhedsministeriet møde torsdag formiddag for at diskutere sagen.

- Jeg håber, at vi på en eller anden måde kan finde ud af, at det her var en enlig svale i en helt særlig situation, siger Christian Freitag.

Ekspert finder fremgangsmåde problematisk

Ifølge Mette Hartlev, der er professor i sundhedsret på Københavns Universitet, er der ikke tale om en normal fremgangsmåde fra myndighedernes side.

- Jeg har aldrig tidligere hørt om, at man med de praktiserende lægers autorisationsnummer rekvirerer en test. Det må siges at være ret ekstraordinært, siger hun.

Det er normalt lægerne, der bestiller prøver efter en sundhedsfaglig vurdering af nødvendigheden, siger professoren.

- At myndighederne pludselig begynder at gøre det med de praktiserende lægers numre er jo meget usædvanligt og problematisk, siger Mette Hartlev og fortsætter:

- På den anden side kan man sige, at hvis det har været hensigten hurtigt at få etableret et grundlag for at teste i de her telte, kan der jo være et anerkendelsesværdigt formål med det. Og så er det bare håndteret på en klodset måde.

Mette Harlev mener, at det er bekymrende, at myndighederne ikke udviser respekt for det autorisationssystem, der er etableret. Hun maner dog også til besindighed og minder om, at der er tale om et enkeltstående tilfælde i en særlig coronasituation.

- Men der er da bestemt grund til at sikre sig, at det ikke kommer til at gentage sig, siger Mette Hartlev.

Sundhedsministeriet afviser ulovlighed

DR Nyheder har forsøgt at aftale et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det har torsdag morgen stadig ikke været muligt.

I et mailsvar til DR Nyheder skriver Sundhedsministeriet:

- Det har været en praktisk anordning, at den praktiserende læge er teknisk rekvirent og dermed også modtager af prøvesvaret.

Ministeriet skriver, at coronatest-bestillingerne er markeret i systemet, så de ikke kan forveksles med bestillinger, som lægen af egen drift har lavet.

- Grundlaget for testning i TestCenter Danmark er, at det ikke sker på lægefaglig indikation og med et behandlingsmæssigt formål som sådan, men som led i overvågning og generel smitteforebyggelse med hjemmel i sundhedslovens § 222 (SSI's myndighedsopgaver).