Sundhedsordførere: 'Second opinion' bør være en patientrettighed

Et flertal af sundhedsordførerne vil diskutere 'second opinion-ordningen' med ministeren. Og flere af dem er åbne overfor at gøre muligheden for at få en anden læges vurdering til en patientrettighed.

DR Nyheder har talt med en række sundhedsordførere, der alle vil tage 'second opinion-ordningen' op i Sundhedsudvalget og med ministeren. (© Stock.xchng)

Hvert år får en håndfuld uhelbredeligt syge patienter ikke andre lægers øjne på deres sag - selvom de ifølge Kræftens Bekæmpelse burde have fået det.

DR Nyheder har talt med en række sundhedsordførere, der alle vil tage 'second opinion-ordningen' op i Sundhedsudvalget og med ministeren.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil gøre det ekstra sæt ekspertøjne til en patientrettighed.

- Det er oplagt at vi blandt sundhedsordførerne tager en diskussion om, hvordan vi kan styrke muligheden om at få en 'second opinion'. Og det kan blandt andet være ved at skrive rettigheden ind i Sundhedsloven, så patienten har loven at støtte sig til, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix.

Hospitalslægen har retten

I dag kan patienter ikke selv bestemme, om de skal tilses af en anden læge, hvis de får besked om, at der ikke er mere at gøre. Det er hospitalslægen, der har retten til at sende dig videre.

Men det bør der laves om på, lyder beskeden altså fra flere af ordførerne. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt vil stille spørgsmål til Sundhedsminister Astrid Kragh (SF).

- Jeg mener helt sikkert, at det skal være en patientrettighed. Derfor vil jeg også tage det op i vores Sundhedsudvalg, og så vil jeg stille ministeren nogle spørgsmål for at finde ud af, om ministeren vil gøre noget ved det, siger hun.

'Second opinion' har længe været en patientrettighed i Norge. Her har man ret til et ekstra sæt øjne på sin sag, men kun en gang per sygdom og gennem den praktiserende læge.

Rettighed bør ligge hos patienten

Også de Radikales sundheds- og psykiatriordfører, Camilla Hersom, er åben overfor at gøre 'second opinion' til en patientrettighed:

- Hvis man lider af en livstruende sygdom, og man måske oven i købet er tæt på terminalstadiet, så bør rettigheden til at være sikker på, at man ikke kan gøre andet og mere egentlig ligge hos patienten og ikke hos systemet, som det gør i dag, siger hun til DR Nyheder.

Men før hun lægger sig fast, skal ordningen granskes i Sundhedsudvalget, forklarer hun.

Ministeren må på banen

Både Venstre og Socialdemokraterne vil også tage sagen op med Sundhedsministeren. Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde forventer at ministeren griber ind prompte:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at der er patienter, som ikke får tilbud om 'second opinion' og dermed en uvildig ekspertvurdering ved en anden ekspert end patientens vanlige læge. Jeg forventer at ministeren straks kommer på banen, siger Sophie Løhde.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener også, at problemet bør vendes med ministeren:

- Der skal tages en snak politisk med Sundhedsministeren om, hvor længe det er siden, vi sidst har vurderet vores system og vores struktur bag 'second opinion'. Og hvis det er længe siden, så vil jeg anbefale ministeren, at vi tager og laver en vurdering af tingene og finder ud af, om noget skal justeres, siger han.

Indført for ti år siden

Sundhedsminister Astrid Krag vil på ordførernes opfordring se nærmere på 'second opinion-ordningen':

- Kræftbehandlingen i Danmark har undergået store forandringer, siden second opinion-ordningen blev indført for 10 år siden. Derfor er der også grund til at kigge på, om vi tilgodeser kræftpatienter bedst muligt med den nuværende ordning, skriver hun i en mail til DR Nyheder.

Derfor beder Astrid Krag nu Sundhedsstyrelsens kræftstyregruppe, om at se på second opinion-ordningen.

Når vi har deres faglige input, så mener jeg, vi har et godt udgangspunkt for at overveje, hvordan vi eventuelt kan gøre mere for at styrke de muligheder, som især patienter, men jo også lægerne har for at få en second opinion fra udvalget eller en mere erfaren kollega, skriver ministeren.

Fik du ikke en 'second opinion', selvom du burde have haft det, så kontakt os på 1212@dr.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk