Sundhedsordførere: Solferier til ægdonorer er 'usmageligt'

Hverken hos Socialdemokraterne eller Konservative er der opbakning til grønt lys for salg af ægceller. SF efterlyser fælles EU-regler.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, at der kommer så mange penge i ægdonation, at nogen overvejer at blive ægfabrik for pengenes skyld. (© Colourbox)

Nyheden om, at kvinder på grund af den restriktive danske donorlovgivning nu tilbydes rejser med alt betalt til Spanien, hvis de vil donere ægceller, har skabt stor debat i Folketinget.

Selv om sædbanken Cryos - i frustration over ikke at kunne sælge ægceller i Danmark - har stiftet et internationalt selskab og skabt en ny trafik til og fra udlandet, har hverken De Konservative eller Socialdemokraterne i sinde at ændre den eksisterende lovgivning.

- Det er fint, som det er i dag. Der må godt være en grænse for sådan noget som det her, specielt når det gælder salg af væv. Det kan blive en glidebane, og derfor vil vi ikke lave reglerne om, siger Daniel Rugholm fra Konservative.

Forkert at lokke med rejser til syden

Han mener, at Cryos trækker debatten skarpt op med tilbuddet om udlandsrejser, betalt ophold og et vederlag oveni til ægdonorer.

- Jeg har ikke noget imod, at en virksomhed tjener penge og har heller ikke til hensigt at bestemme, hvad kvinder gør ved deres kroppe.

- Men jeg synes, at det er over grænsen, når man lokker med rejser sydpå, og jeg vil godt appellere til, at man tænker sig godt om, siger Daniel Rugholm.

Også SF tager afstand fra denne praksis, men ser gerne, at en del af den danske lovgivning ændres, og at de europæiske lande samarbejder om donorreglerne.

- Det er utroligt usmageligt at tilbyde charterrejser for at få fat i kvinders æg. Der er behov for, at man på europæisk plan arbejder på nogle fælles EU-regler, siger Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF.

Frosne æg- og sædceller skal ligestilles

SF's sundhedsordfører mener ikke, at der skal ændres ved den økonomiske kompensation, som kvinder og mænd modtager for donation af æg og sæd. Til gengæld savner hun ligestilling, når det handler om opbevaring af æg- og sædceller.

- I Danmark er der en tidsbegrænsning på fem år for nedfrysning af ær, mens mænd kan nedfryse deres sæd uden tidsbegrænsing. Det, synes jeg, er dybt diskriminerende, siger hun.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at man er nødt til at lade de nuværende og nye regler virke nogle år, inden man ændrer på dem.

Ægfabrikker for pengenes skyld

Ud over at åbne for såkaldt krydsdonation har et flertal i Folketinget også hævet rammen for den kompensation, som kvindelige ægdonorer kan få.

Før kunne de få 500 kroner - ligesom mænd - men beløbet er for nylig blevet hævet til 2.400 kroner med baggrund i den større ulempe og det ekstra tidsforbrug.

- Vi er enige med Etisk Råd i, at der ikke er nogen, der skal føle sig presset eller ansporet til at tjene penge til sig selv eller andre på dele af deres krop, siger Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen.

- Derfor må der heller ikke komme så mange penge i den, at nogen overvejer at blive ægfabrik for pengenes skyld. Det er et klart faremoment, siger han.

- Men jeg vil da gerne vende de saglige argumenter i forhold til, om det skal være muligt at handle med æg. Vi har diskuteret størrelsen af vederlaget meget, men spørgsmålet om at tillade salg af æg har vi ikke brugt mange kræfter på, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter