Sundhedsplejerske: Det er benhårdt at få børn i rap

Efter førstefødte barn er det naturligt at tænke på det næste. Men man skal tænke sig godt om, siger sundhedsplejerske.

- Det er benhårdt at have to små børn meget tæt på hinanden. Det er mere end et fuldtidsjob, siger Dorte Fischer, der er sundhedsplejerske og næstformand i Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Når sundhedsplejersker landet over tager på besøg hos nybagte førstegangsforældre går et ofte gentaget spørgsmål på, hvornår det så giver bedst mening at gå i gang med barn nummer to.

- De spørger netop ind til det; hvad synes du, og hvad kan være fordel og ulemper. Så det er noget, vi bruger rigtig meget tid på at snakke med forældrene om, siger Dorte Fischer, der er sundhedsplejerske og næstformand i Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

En analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum, viser, at der gennem de sidste 20 år er blevet kortere afstand mellem det første og andet barn, som danske kvinder får.

Ældre førstegangsforældre

Forklaringen kan dels skyldes, at kvinder i dag typisk er ældre, når de får første barn, og dermed har kortere tid tilbage til at kunne få det næste, forklarer Dorte Fischer.

- Dem, der er lidt oppe i alderen, siger, at for at de ikke skal blive for gamle, så vil de gerne skynde sig lidt. For hvis de gerne vil have et par stykker, så tikker det biologiske ur jo, siger hun.

Men der er samtidig også yngre kvinder, som helt målrettet vælger at få børnene lige efter hinanden.

- De siger, at hvis de nu får børnene tæt på hinanden, så får de overstået den hårde spædbarnsdel og samlet småbørnsårene, og så kan de på den måde hurtigere komme ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

Hårdt at få børn i rap

Ifølge Dorte Fischer er der ikke noget rigtigt eller forkert svar, hun kan give forældrene, når de spørger hende, om de skal prioritere at få børnene lige efter hinanden. Der er både fordele og ulemper, siger hun.

Hun understreger dog altid over for forældrene, at det kan være en særdeles hård opgave at få børn med meget kort interval.

- Det er benhårdt at have to små børn meget tæt på hinanden. Det er mere end et fuldtidsjob, for begge skal have meget hjælp. Men hvis nummer et er blevet lidt større, så er der lidt mere ro på, siger hun.

Omvendt ser man også, at søskende, som der er få år imellem, kan få et meget tæt forhold til hinanden, fortæller hun.

- For nogle fungerer det super godt at få børnene tæt på hinanden. De kan få meget stor glæde af at være så aldersmæssigt tætte. Men det samme ser vi også med søskende, hvor der er lidt større afstand på måske to - tre år imellem. Så der er ikke noget rigtigt eller forkert svar, siger hun.