Sundhedsplejerske: Én vigtig detalje, hvis du finder et efterladt spædbarn

Barnets kropstemperatur er afgørende - nyfødte børn kan ikke selv regulere den, lyder rådet.

Finder man et efterladt spædbarn, er det vigtigt at få styr på barnets temperatur samt tilkalde hjælp hurtigst muligt, anbefaler en sundhedsplejerske (Modelfoto, Colourbox.com)

I aftes blev et spædbarn fundet efterladt ved et grønt område i Vanløse i København.

Den lille pige, der vurderes til at være mellem nul og fem dage gammel, har det efter omstændighederne godt, oplyser politiet.

I yderste nødstilfælde kan det dog være få øjeblikke, der afgør, om et spædbarn overlever at blive efterladt på den måde.

Det fortæller næstformand i Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Dorthe Fischer, der understreger, at det første, man skal gøre, er at slå alarm, hvis man finder et forladt spædbarn.

- Hjælpen vil komme meget hurtigt, for beredskabet ved godt, at tiden kan være afgørende alt efter situationen, siger Dorthe Fischer.

Kropstemperatur er vigtig

Hun fortæller, at det også er vigtigt at være opmærksom på barnets kropstemperatur. Spædbørn kan ikke selv regulere hverken varme eller kulde.

- Efterladte babyer kan blive enten isnende kolde eller kogende varme. Derfor skal man finde ud af, om barnet har det varmt og skal have noget tøj af, eller om barnet skal svøbes i ens egen jakke, forklarer Dorthe Fischer.

Når situationen med kropstemperaturen er afklaret, kan man med fordel holde barnet tæt ind til kroppen, for at give det fornemmelsen af tryghed.

- Barnet har ligget varmt, trygt og tæt på nogen i ni måneder. Det er en stor omvæltning pludselig at ligge alene. Derfor bør man tage barnet op og holde det ind til sig, mens man venter på politi og ambulance, siger Dorthe Fischer.

Giv ikke mad eller drikke

Hun anbefaler, at man ikke begynder at give barnet føde eller drikkevarer i ventetiden.

- Spædbørn kan kun sutte og spiser kun mælk. Er barnet stærkt dehydreret, kan man prøve med lidt rent vand, men jeg synes, man skal vente, til redningspersonalet ankommer, siger Dorthe Fischer.

Politi efterspørger tip

Vicepolitiinspektør Jesper Beuschel fra Københavns Politi opfordrer alle, der ligger inde med viden om sagen, til at ringe 114.

- Det gælder både moderen, der befinder sig i en ulykkelig situation og har brug for hjælp samt andre, der måtte have viden om en nylig fødsel, men hvor barnet nu er væk.

Barnet var efterladt nær cykelstien på Grøndals Parkvej svøbt i forskelligt materiale - og på en måde, så det formentlig ville blive opdaget hurtigt, vurderer politiet.

Hun er nu til tjek på et hospital, hvorefter de kommunale myndigheder tager over.

Tidligere sager

Cirka en gang om året findes et spædbarn efterladt. De fleste overlever.

Her er et overblik over tidligere sager med efterladte eller dræbte spædbørn.

 • 2019: En nyfødt pige bliver sent mandag aften fundet efterladt ved Grøndals Parkvej nær Grøndalsparken. Barnet er i god behold.

 • 2018: En lille nyfødt pige bliver i januar fundet efterladt på en p-plads på Hammelstrupvej i Københavns Sydvestkvarter. Hun er svøbt i et tæppe og bliver indlagt på Rigshospitalet. Hun meldes efterfølgende uden for livsfare.

 • 2017: Et lille drengebarn findes i oktober gravet ned i et grønt område ved Brinken i Glostrup. Drengen er død, da han bliver fundet. Moren bliver senere fundet og idømt fire måneders fængsel for på uforsvarlig vis at have udsat sit barn for alvorlig fare.

 • 2016: En nyfødt pige findes i en affaldsskakt af en gårdmand i Værebroparken i Bagsværd. Den lille pige bliver bragt til Rigshospitalet og overlever.

 • 2015: Et spædbarn findes i en pose mellem to containere i Ballerup. Det drejede sig om en nyfødt, som efter omstændighederne havde det godt.

 • 2014: Et spædbarn findes i et buskads ved Aarhus Sygehus. Pigen er påklædt og i god behold.

 • 2013: En nyfødt pige bliver fundet i en plastikpose under en busk i Farum. Hun er afkølet, men uden for livsfare.

 • 2013: Nedkølet barn bliver fundet i København, men er uden for livsfare. Pigen er omkring en uge gammel.

 • 2011: En kvinde finder et nyfødt barn i en plastikpose i Maribo. Drengen bliver bragt til hospital og overlever.

 • 2011: En nyfødt baby bliver fundet død i Søndersø ved Viborg. Barnet var lidt for tidligt født og vejede omkring to kilo. Undersøgelser har slået fast, at barnet var i live ved fødslen.

 • 2009: I et buskads ved Hee Skole i Ringkøbing bliver et spædbarn fundet. Barnet bliver opdaget af en flok legende drenge.Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk