Sundhedsstyrelsen: 3.000 danskere vil dø af Influenza A

Tre gange flere end normalt vil sandsynligvis dø af Influenza A herhjemme, vurderer Sundhedsstyrelsen. 142 mennesker er allerede smittet.

Sundhedsstyrelsen forventer, at langt flere danskere end hidtil antaget vil dø af den smitsomme Influenza A.

Det fortæller forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, til DR Nyheder, efter at 42 nye tilfælde af smitten blev registreret herhjemme i weekenden, og Storbritannien har sat deres forventede dødstal op til 65.000, når det bliver værst.

- Der kan meget vel dø over et par tusinde og endda helt op til tre tusinde mennesker, siger Else Smith til DR Nyheder.

Hidtil har Sundhedsstyrelsen ikke ment, at flere end normalt, omkring 1.000 mennesker, ville miste livetpå grund af Influenza A.

Flere smittet, flere døde

Antallet af døde afhænger af, hvor mange der smittes med Influenza A. Når Else Smith derfor opjusterer det forventede dødstal, skal det ses i lyset af, at mange flere danskere end normalt vil blive smittet med influenza.

Normalt dør 1.000 mennesker i løbet af en influenza-sæson, hvor cirka 10 procent af alle danskere bliver smittet.

- Hvis 25 eller 30 procent af befolkningen bliver smittet, som det sagtens kan ske, så stiger antallet af dødsfald også. Men det afhænger meget, hvornår epidemien rammer os, om det sker før eller efter, vi har fået vaccinen, forklarer Else Smith.

42 nye tilfælde i weekenden

Den seneste udvikling tyder i hvert fald på, at smitten bliver mere almindelig. Ind til fredag var 32 mennesker blevet smittet de seneste 14 dage. Men henover weekenden er yderligere 42 mennesker blevet smittet, viser de seneste tal, som DR Nyheder har fået oplyst.

Det betyder, at der nu er 142 tilfælde af influenza A eller H1N1 i Danmark. Og flere kommer til, mener afdelingschef ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.

- Det ser ud til, at vi er i en stigende kurve, og vores forventning er, at vi vil se yderligere tilfælde de kommende uger, når folk vender hjem fra ferie, siger Kåre Mølbak til DR Nyheder.

3.000 døde under sidste epidemi

De 42 nye tilfælde over en weekend kan synes af mange, men er intet imod, hvad briterne er udsat for. I Storbritannien har de registreret 55.000 nye tilfælde alene den seneste uge. Og de britiske myndigheder forventer, at 65.000 mennesker vil dø af at blive smittet med Influenza A.

Den seneste gang Danmark oplevede en decideret influenzaepidemi var i 1998. Dengang døde omtrent 3000 personer.

Sundhedsstyrelsen forventer at have en vaccine mod Influenza A klar til september. Foreløbig bliver den kun tilbud til folk, der i forvejen er svage.