Sundhedsstyrelsen advarer mod cannabis: Folk leger med helbredet

Syge danskere bruger ulovlig cannabis til medicinsk behandling uden om lægerne. Sundhedsstyrelsen advarer og siger, at det er ulovligt og skadeligt.

Danskere køber cannabisolie på Christiania til behandling af sygdomme. Men Sundhedsstyrelsen advarer. (© Scanpix)

Danskernes stigende interesse for ulovlig medicinsk cannabis vækker bekymring hos Sundhedsstyrelsen.

Derfor har man valgt at udsende et notat, hvor man advarer imod det, man kalder selvmedicinering med cannabis.

Der mangler dokumentationFrank Wendelbo-Madsen, juridisk chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, siger:

- Cannabis virker forskelligt fra person til person. Hvis man går udenfor det etablerede sundhedssystem og køber det illegalt, så leger man med sit helbred.

Frank Wendelbo-Madsen mener, at der på trods at de mange historier om helbredelse, der florerer på nettet, mangler mere dokumentation:

- Der findes ikke omfattende kliniske forsøg, der har dokumenteret en effekt af rå cannabis på mennesker. Der er simpelthen ikke tilstrækkelig forskning på området, der gør at man kan godkende det som medicin, forklarer han.

Samråd om medicinsk cannabisSelvom flere EU-lande, samt USA og Israel har legaliseret cannabis til medicinsk brug, forholder de danske myndigheder sig stadig afventende.

Indtil videre er der indkaldt til åbent samråd i Folketinget i slutningen af februar.

Her skal ministeren for sundhed og forebyggelse Nick Hækkerup svare på, hvilke overvejelser man fra dansk side har gjort sig har vedrørende lovliggørelse af medicinsk cannabis.

Køber cannabisolie på Christiania

På Christiania oplever man blandt pusherne en stigende efterspørgsel efter olie udvundet af cannabis:

- Vi ser mellem 10-15 patienter, der kommer hver dag og spørger efter cannabisolie. De kommer fra alle dele af landet og fra alle samfundslag.

- Folk er desperate, og det kan være en svær situation at stå i for mig. Jeg er jo ikke lægeuddannet, jeg sælger bare olien, forklarer en pusher fra Christiania, der ønsker at være anonym.

Se DR2-dokumentaren "Syge danskere på hashmedicin" mandag kl. 21.00.