Sundhedsstyrelsen ændrer anbefaling: Tag mundbind på, når du skal til lægen

Sundhedsstyrelsen har ændret sin anbefaling for brug af mundbind blandt andet hos læger og på sygehuse.

Det er nu et krav, at man bærer mundbind i offentlig transport og på restauranter og barer, mens det kun er en anbefaling, at patienter og ansatte gør det hos lægen og på hospitalet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at man tager mundbind på, hvis man skal besøge sin læge eller en tur på sygehuset.

Det skriver de på deres hjemmeside.

- Vi anbefaler nu som en ekstra forsigtighed, at personale, patienter og borgere bærer maske og mundbind i behandlings- og plejesituationer for eksempel på sygehus, plejehjem og ved egen læge, når det ikke er muligt at holde afstand, siger vicedirektør Helene Probst.

- Det betyder ikke, at alle skal bære maske hele tiden. Men i de situationer, hvor man skal helt tæt på hinanden, kan det give en ekstra beskyttelse og forhindre eventuel smittespredning.

Som udgangspunkt skal der bæres mundbind, hvis en afstand på minimum 1 meter ikke er muligt. Minimumsafstanden øges til 2 meter ved kontakt til personer, som man ved er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19.

- Hvis du skal til lægen eller på sygehuset og skal undersøges, så tag et mundbind med, siger Helene Probst.

De nye retningslinjer erstatter den tidligere anbefaling om, at personalet skal bruge mundbind ved tæt kontakt over 15 minutter.

Sundhedspersonale er den hårdest ramte faggruppe

I sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i Statsministeriet, at smitten nu spreder sig blandt sundhedspersonale.

- For sundheds- og ældreplejen indføres der nu skærpede retningslinjer til brug af mundbind eller visir for eksempel på sygehuse og plejehjem, lød det fra Mette Frederiksen, mens sundhedsministeren sagde, at det var afgørende at beskytte mod smitte på afdelingerne.

Den 18. september forklarede sundhedsministeren og statsministeren, at de havde de værktøjer, der skal til, for at bekæmpe smitte på sygehusene. Ti dage senere er en ny anbefaling kommet. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

For de sygehusbesøgende DR Nyheder talte med i fredags vakte det undren, at det ikke allerede var gennemført.

- Jeg er meget overrasket over, at det ikke er et krav på hospitaler. Jeg tog det i hvert fald som en selvfølge, og det burde det vel være. Jeg går ud fra, at de fleste, der er på et hospital, er pårørende til nogle sårbare eller selv er sårbare, sagde Birthe Jensen fra Skagen.

Ti dage senere er der nu kommet de skærpede retningslinjer, der dog er en anbefaling og ikke et krav.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at sundhedspersonalet er den klart hårdest ramte faggruppe i forhold til smitte.

Gruppen står for 5.045 positive coronatest ud af i alt 23.444, viser tallene for til og med sidste uge. Til sammenligning er den næstmest ramte gruppe ansatte inden for handel, hvor 1.772 er bekræftet smittet.

Facebook
Twitter