Sundhedsstyrelsen afblæser truende lægemangel

Antallet af læger vil stige voldsomt, men der bliver brug for flere praktiserende læger, fastslå ny lægeprognose.

Der er i dag godt 3.500 praktiserende læger, og Sundhedsstyrelsen forventer, at der vil blive brug for flere de næste årtier. (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

Ifølge en ny prognose fra Sundhedsstyrelsen bør patienter ikke være bange for, om der er læger er nok til at behandle dem, skriver Berlingske.

Forventningen er nemlig, at der i 2035 vil være 33.713 læger i Danmark, og det er næsten 6.000 flere end tidligere antaget.

Lægerne er blevet hurtigere til at gennemføre medicinstudiet og den efterfølgende videreuddannelse til speciallæge. Desuden stiger pensionsalderen, så lægerne er længere på arbejds­markedet.

Det er også lykkedes at lokke flere udenlandske læger til Danmark, og optaget på medicinstudiet er øget med den nye uddannelse i Aalborg.

Samlet betyder det ifølge lægeprognosen, at der vil være 59 procent flere læger i 2040 end i dag i 2040.

Andreas Rudkjøbing, f­ormand for Lægeforeningen, siger, at der ligger en opgave i at få fordelt lægerne over hele landet og få dem ind på de specialer, der er brug for. Nu er der for eksempel mangel på neurologer og eksperter i ældresygdomme.

Forventningen er også, at der vil blive brug for flere praktiserende læger end de godt 3.500, der er i dag.

/ritzau/

I 2035 vil der være mere end 33.000 læger i Danmark:

Opslået af DR Nyheder på 14. marts 2016