Sundhedsstyrelsen anbefaler mundbind ved trængsel i kollektiv trafik

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i busser, tog og metro, når der er mange mennesker.

Det er en god ide at have et mundbind i tasken, når man skal ud og køre med offentlig transport. (© SCANPIX LIH@BERLINGSKE.DK)

Det er en god ide at have et mundbind i tasken, når man skal ud og køre med offentlig transport.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Hvis vi skal bevare kontrol med epidemien, er god afstand og rene hænder stadig vigtigt. I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en pressemeddelelse.

- Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og på færger.

- Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.

Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet, men ikke har symptomer.

Derudover kan det også give en ekstra beskyttelse, hvis man er sårbar og kan have svært ved at holde afstand.

- Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se, at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med, at ferien slutter, og genåbningen går ind i fase 4, siger Søren Brostrøm.

Følger udviklingen

Ifølge pressemeddelelsen så følger Sundhedsstyrelsen udviklingen i smittespredningen for at se, om anbefalingen skal udvides til flere situationer som for et eksempel indkøbscentre.

Derudover så foreslår Søren Brostrøm, at man køber en pakke mundbind, så man er sikker på at have en pakke ved hånden.

Styrelsen slår desuden fast, at mundbindet ikke erstatter de andre anbefalinger, som håndvask, afspritning og afstand. Det skal ses som et supplement.

Den nye udmelding er er gældende fra august 2020.

Første sted var lufthavne

Selvom Sundhedsstyrelsen nu anbefaler, at man bærer mundbind, når man er ude at køre i kollektiv trafik, og der er mange mennesker, så er der et sted i Danmark, hvor det er et krav.

Den 15. juni blev det obligatorisk for rejsende at bære mundbindet, når de trådte ind i lufthavnen, og til deres rejse var slut.

Reglerne gælder indtil videre uden en udløbsdato.

15. juni blev det obligatorisk for passagerer i danske lufthavne at bære mundbind. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)