Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af børn mellem 5 og 11 år

Hvis pandemien skal holdes i skak, er det nødvendigt at vaccinere yngre børn, forklarer vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen på et pressemøde.

De første danske børn mellem 10 og 11 år vil kunne modtage et stik med en coronavaccine allerede søndag. (Arkivfoto fra USA) (Foto: © Paul Hennessy/Scanpix)

Selvom mange er vaccinerede i Danmark, og selvom vi har taget hul på revaccinationerne, så er der ikke godt nok styr på pandemien.

Derfor skal børn mellem 5 og 11 år nu også tilbydes vaccination mod coronavirus.

Det fortæller Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, og direktøren i Lægemiddelstyrelsen, Lars Bo Nielsen, på et pressemøde.

- Vi har brug for at undgå, at smitten går fra børnene til forældrene til bedsteforældrene, siger Helene Probst.

- Vi har brug for mere immunitet blandt børnene.

Anbefalingen kommer, efter at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i går anbefalede brugen af coronavacciner fra Pfizer til børn mellem 5 og 11 år.

Stor smitte blandt børnene er et problem

Sundhedsstyrelsens udmeldning kommer efter flere uger med stigende smittetal og flere indlagte på hospitalerne med coronavirus. Særligt blandt børnene på de danske skoler har smitten spredt sig, og derfor er der brug for at vaccinere yngre børn, lyder det fra Helene Probst.

- Der er fortsat enormt meget smitte på skolerne, siger hun.

Det har ført til lokale nedlukninger af klasser og skoler, og det vil ifølge Sundhedsstyrelsen kunne undgås, hvis børnene også bliver vaccinerede.

- Med vaccination kan vi give både børn og forældre en mere normal hverdag, siger hun.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst på dagens pressemøde. (Foto: © Nikolai Linares, Ritzau Scanpix)

Børn bliver ikke særligt syge af at få coronavirus, meget få har brug for indlæggelse, og senfølger ser ud til at være et mindre problem for børn end for voksne, forklarer Helene Probst.

Det er altså ikke primært på grund af sundhedsrisikoen hos børnene selv, at de skal vaccineres, og det er noget, der har vakt debat om børnevaccinationerne. Det er dog også i børnenes interesse at blive vaccineret, fordi det vil kunne bidrage til at holde skoler, fritidsklubber og fritidstilbud åbne, lyder det fra Helene Probst.

- Det er for samfundets skyld, det er for familien skyld, og det er også for børnenes skyld, fordi de vil kunne opnå en højere trivsel, siger hun.

Lægemiddelstyrelsens direktør, Lars Bo Nielsen, understreger, at det ikke er med udgangspunkt i, hvad der er samfundets bedste, at vaccinen er blevet godkendt.

- Når lægemiddelmyndigheder godkender vacciner, så gør man det ikke ud fra et samfundshensyn. Så gør man det ud fra et hensyn, hvor man kigger på virkning versus bivirkning for den enkelte, siger han.

- Godkendelsen er ikke betinget af, at vi står midt i en pandemi, men den er betinget af, at man kigger på virkningen for det enkelte barn.

Samme bivirkninger hos børn

Anbefalingen kommer på baggrund af et studie med mere end 3.000 børn i aldersgruppen, forklarer Lars Bo Nielsen. Studiet har ikke vist andre bivirkninger hos børnene end dem, man allerede kender fra resten af befolkningen.

Det drejer sig om ømhed i armen, man er blevet stukket i, og i sjældnere tilfælde feber og ubehag efter vaccinationen.

Direktør i Lægemiddelstyrelsen, Lars Bo Nielsen, forventer ikke langsigtede bivirkninger af coronavaccinationer til børn. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

- Vi regner ikke med, at børn mellem 5 og 11 år vil adskille sig fra resten af befolkningen med hensyn til deres bivirkningsprofil, siger Lars Bo Nielsen.

Det vil også sige, at man i "ekstremt sjældne tilfælde" vil kunne se mere alvorlige bivikninger - ligesom hos voksne - men det forsikrer Lars Bo Nielsen om, at Lægemiddelstyrelsen vil holde skarpt øje med.

I studiet, der ligger til grund for godkendelsen af vaccinen, er der ikke set alvorligere tilfælde af bivirkninger hos de 3.000 børn, fortæller Lars Bo Nielsen.

Ved alle andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet er der ikke langsigtede bivirkninger, forklarer Lægemiddelstyrelsens direktør, og det forventer styrelsen heller ikke ved coronavaccinationerne.

- Vi forventer ikke, at der vil være alvorlige langsigtede bivirkninger af de her vacciner - heller ikke hos de 5 til 11-årige, siger Lars Bo Nielsen.

De første bliver indkaldt i morgen

Allerede på søndag vil de første børn kunne få et stik med en coronavaccine. Børn i alderen 10 og 11 år bliver allerede inviteret til vaccination i løbet af i morgen, når forældrene modtager en invitation i e-Boks.

De kommende uger følger de yngre børn.

Med invitationen i e-Boks følger også et nyt link til en pjece om emnet, og samtidig er der rådgivning at finde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Derudover opfordrer Helene Probst til, at forældre tager en snak med familiens praktiserende læge, hvis der skulle være tvivl om vaccinationen. Vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen gør det klart, at det er et frivilligt valg.

- Det er forældrene, der skal tage beslutningen, og vi har selvfølgelig respekt for deres beslutning, siger hun.

- Det er enormt vigtigt både at have respekt for et tilvalg og et fravalg.

Vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen håber på, at 70 procent af børnene i aldersgruppen vil blive vaccineret.