Sundhedsstyrelsen dropper anbefalinger: Nu må børn lege, så meget de vil, og have soveaftaler

Det anbefales ikke længere, at børn kun leger med et eller to andre i så kort tid som muligt.

Der har været mere tomt på landets legepladser end normalt, siden Sundhedsstyrelsen opfordrede til få og korte legeaftaler. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Børn skal lege med så få andre som muligt - helst kun én eller to venner ad gangen. De skal lege så kort tid som muligt og lege med de samme, så børnene ikke skifter legekammerater hver dag.

Sådan har Sundhedsstyrelsens anbefalinger til børns legeaftaler lydt siden 20. marts.

Men nu trækker Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger specifikt om legeaftaler tilbage.

- Vi har valgt at gå væk fra de her strenge krav til, hvem man må lege med, og hvor mange man vil lege med, og at man heller ikke må have soveaftaler, siger Maria Koch Aabel, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Vi går lidt mere hen til at sige, at det handler mere om at vaske hænder og holde afstand og så videre, siger hun.

Uden retningslinjerne kan børn begynde at opføre sig meget mere, som de plejer.

- Du må godt lege med lidt flere venner ad gangen, og du må også godt lave en soveaftale. Man skal stadig helst lege udenfor, men man også gerne gøre det indenfor, hvis man for eksempel skal spille computer. Men så arranger det lige sådan, at I bruger hver jeres tastatur eller mus, siger Maria Koch Aabel.

- Børn må gøre det, de plejer at gøre med deres venner: Lege lige så meget, som de vil. Stadig helst udenfor, bare husk håndvasken og noget afstand stadigvæk, tilføjer hun.

Sker på baggrund af lavt smittetryk

Retningslinjen for legeaftaler bliver fjernet, mens smittespredningen i Danmark er på en nedadgående kurve.

Under den første fase af genåbningen af samfundet, hvor blandt andet børn er kommet tilbage i dagtilbud, og de mindste elever på skolerne har indfundet sig i klasseværelset, er smittetrykket ikke eksploderet og ligger stadig under 1,0.

Det betyder, at virusset er under kontrol og ikke spreder sig i samfundet.

- Vi er et sted lige nu, hvor vi er på vej ind i en genåbning af samfundet, og det er vi også i forhold til børn og legeaftaler og deres hverdag, hvor man gerne skal komme tilbage til en så normal tilværelse som muligt, siger Maria Koch Aabel.

- Man skal bare huske, at vi stadig har nogle råd og nogle forholdsregler, der skal følges, så vi stadig har den her positive udvikling. Men det er på baggrund af, at vi har en smittespredning, som stadig er på vej ned, tilføjer hun.

Det er også på den baggrund, at Sundhedsstyrelsen i weekenden gik væk fra sit forsigtighedsprincip om at holde to meters afstand til andre mennesker. Nu lyder den anbefaling på én meter.

I den forbindelse oplyste Sundhedsstyrelsen, at der ikke vil være udtømmende og detaljerede anvisninger for alle situationer og erhverv, men opfordrede i stedet til, at man følger de generelle råd.

Udover at holde en meters afstand til andre mennesker lyder de råd, at man skal huske at nyse og hoste ned i sit ærme og vaske eller spritte hænder ofte.