Sundhedsstyrelsen efter 'grønt lys' til at bruge ny vaccine på ældre over 65: 'Det er noget, vi kommer til at se på'

AstraZeneca kan også bruges til personer over 65 år, vurderer verdenssundhedsorganisationen.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at landene også bruger vaccinen fra AstraZeneca på borgere, der er over 65 år. (Foto: © LUCA ZENNARO, Scanpix)

Flere lande - heriblandt Danmark - har besluttet ikke at bruge den nye vaccine fra AstraZeneca på borgere, der er over 65 år.

Det skyldes, at vaccinen kun i meget begrænset omfang er testet på ældre aldersgrupper.

Men en blåstempling af AstraZenecas effekt på de ældste borgere fra verdenssundhedsorganisationen WHO får nu også de danske sundhedsmyndigheder til at genoverveje vaccinestrategien.

- Det er noget, vi kommer til at se på. Vi har valgt at starte med at give AstraZeneca til personer under 65 år uden øget risiko. Men vi har også sagt, at så snart der kommer ny data, så vil vi vurdere det igen, siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Hvis data viser, at det er muligt at give den til personer over 65 år, fordi data er lige så gode som for de yngre, så vil vi bestemt overveje det, siger hun til DR Nyheder.

Et ekspertpanel under WHO mener, at det er sandsynligt, at vaccinen fra AstraZeneca vil være effektiv på ældre målgrupper, ligesom forsøgsdata også indikerer, at den er sikker at bruge for samme gruppe.

Vaccinen fra AstraZeneca er i første omgang kun blevet tilbudt personale i sundheds- og ældresektoren samt udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.

Forsker: Bordet fanger

Skal vi til at bruge AstraZeneca-vaccinen på ældre over 65 år, så kræver det et grundigt stykke arbejde fra sundhedsmyndighederne. Det mener i hvert fald Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet,

- Bordet fanger, hvis man skal have troværdigheden i behold. Jeg synes, at Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen bør se på det en ekstra gang og måske også inddrage eksterne eksperter. Det vil være min anbefaling, siger han.

Ifølge professoren er det ingen hemmelighed, at nogle har forbehold over for WHO, og at der derfor kan være brug for, at flere øjne ser på vaccinen fra AstraZeneca igen.

- Nogle har forbehold over for WHO, fordi man har en fornemmelse af, at det mange gange kan være under politisk indflydelse. Det ville være rart, hvis vi i Europa også kunne få en vurdering fra det europæiske lægemiddelagentur.

- Allerhelst så jeg gerne, at WHO lagde deres data frem, så ingen kan hævde, at noget er fejet ind under gulvtæppet, siger Allan Randrup Thomsen.

- God og effektiv vaccine

I de seneste dage har AstraZeneca-vaccinen vakt bekymringer blandt frontpersonalet på hospitaler, plejehjem og i lægepraksiser.

Nogle af FOA's medlemmer har været utilfredse med, at de tilbydes en vaccine, der er mindre effektiv end de tilsvarende fra Moderna og Pfizer/BioNTech.

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, har dog flere gange slået fast, at den er "en god, effektiv og sikker vaccine".

AstraZeneca-vaccinen har en effektivitet på 60 procent, hvor de to andre coronavacciner, der er godkendt i Danmark, har en effektivitet på op mod 95 procent.

På trods af den lavere effektivitet er vaccinen fra AstraZeneca et af de vigtigste våben i verden mod pandemien. Det skyldes især, at den ikke skal opbevares superkoldt - som eksempelvis Pfizer/BioNTech-vaccinen, der skal opbevares ved minus 70 grader.

Sydafrika stoppede for nylig brugen af AstraZenecas vaccine, efter at et studie i indledende fase har vist, at vaccinen ikke har særlig stor effekt mod den sydafrikanske coronamutation.

Men ifølge ekspertgruppen under WHO kan vaccinen godt bruges i eksempelvis Sydafrika.