Sundhedsstyrelsen er klar til at give de første danskere tredje stik mod corona

Kræftpatienter og andre med et svækket immunsystem vil snart få tilbudt et tredje stik mod corona.

Allerede i næste uge vil visse danskere med et svækket immunsystem få tilbudt et tredje stik med coronavaccinen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Allerede i næste uge er Sundhedsstyrelsen klar til at tilbyde tredje vaccinestik mod coronavirus til en lille patientgruppe, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, til DR Nyheder.

- Vi går faktisk allerede i gang - formentlig i den kommende uge - med revaccination af en lille patientgruppe.

- Det vil være af en patientgruppe med et stærkt svækket immunforsvar. Det er eksempelvis patienter, som er i aktiv kemoterapibehandling eller patienter, som har fået en organdonation.

Styrelsen udsender i næste uge retningslinjerne for vaccination af denne gruppe, og umiddelbart derefter kan gruppen få tredje stik.

Det er stadig for tidligt at sige, om andre grupper skal have tredje stik.

- Hvis der kommer data der viser, at der er brug fór et tredje stik, vil Sundhedsstyrelsen ikke tøve med at anbefale, at man får boostet sin vaccination, siger Helene Probst.

Udmeldingen kommer efter at bl.a. USA har meldt ud, amerikanske statsborgere fra den 20. september får tilbudt et tredje vaccinestik til alle borgere, der er blevet færdigvaccineret mod coronavirus for mindst otte måneder siden.

Den første vaccine blev givet i Danmark den 27. december sidste år, og Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at vaccinen er effektiv i 12 måneder og at en revaccination tidligst vil ske omkring årsskiftet.

Vi har et globalt hensyn

Men Sundhedsstyrelsen venter på, at amerikanerne fremlægger deres faglige grundlag for at anbefale tredje stik til en større del af befolkningen.

- Hvis det skulle vise sig, at der er brug for et tredje til den brede befolkning, har vi både det organisatoriske setup og vaccinerne til det, så vi vil ret hurtigt kunne rykke på det, siger hun.

Styrelsen er særligt opmærksom på, hvor mange fuldt vaccinerede der bliver smittet og indlagt med corona i Danmark.

WHO har tidligere sagt, at lande med stor adgang til vacciner bør vente med at give tredje stik og at vaccinerne i i stedet for gå til lande, der endnu ikke har vaccineret mange. Er er danskerne bedst tjent med, at vi får et tredje stik eller at vi sender vacciner til lande med en lav vaccinationsdækning?

- Der er globalt solidarisk hensyn, og derfor vil vi også være sikre på, at det er nødvendigt med et tredje stik. For ellers er vi bedre tjent med, at andre lande land bliver vaccineret, siger Helene Probst.

Andre lande som Isreal er gået i gang med at tilbyde et tredje stik, og Tyskland vil fra september tilbyde endnu et stik med en coronavaccine til folk, der er færdigvaccinerede.

Det gælder i første omgang ældre og personer, der er i en risikogruppe.