Sundhedsstyrelsen: Flere end en halv million danskere kan blive smittet med coronavirus

Langt de fleste vil dog ikke få behov for hjælp fra sundhedsvæsnet eller indlæggelse på sygehuset.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

På et pressemøde, som er blevet afholdt i forbindelse med det fjerde tilfælde af coronasmitte i Danmark, sætter Sundhedsstyrelsen for første gang et estimat på, hvilken udbredelse vi kan forvente herhjemme.

Og her er de danske myndigheder lidt mere optimistiske end i Norge, hvor man vurderer, at op mod 25 procent af befolkningen vil få virusset.

- Jeg synes, at de overestimerer risikoen i den norske rapport. Vi er på forkant med en udvikling og har en inddæmningsstrategi, så vores estimat er lidt mere optimistisk, fordi vi i Danmark regner med at forsinke smittespredningen, siger direktør Søren Brostrøm og fortsætter:

- Det kan sagtens være 10 til 15 procent af den danske befolkning, der bliver smittet. Hvis vi får en epidemi til Danmark, hvilket jeg bestemt ikke kan udelukke, så vil vi få over en halv million smittede danskere.

Langt de fleste undgår sygehuset

Søren Brostrøm nævner helt konkret krydstogtskibet Diamond Princess, der lå til kaj i Japan, som en slags laboratorium for, hvor galt det kan gå med smitten.

Og selv her endte det ikke med, at hver fjerde de ombordværende blev smittet, selv om de i lang tid kunne gå rundt og smitte hinanden.

- Det er et eksempel, hvor det gik rigtig, rigtig galt. Man skulle nok have taget dem af skibet og gjort noget andet med dem. Her endte det med, at 20 procent blev smittet, siger han.

Hvis Sundhedsstyrelsens epidemi-estimat ender med at være retvisende, så betyder det dog ikke, at flere end en halv million danskere bliver meget syge.

Rent faktisk er det en minoritet af de smittede, som vil komme i kontakt med det danske sundhedsvæsen under en eventuel epidemi.

- Vi ved, at 80 procent - eller måske flere i en dansk kontekst - ikke vil få behov for hjælp fra sundhedsvæsnet eller indlæggelse på sygehuset, siger Søren Brostrøm og pointerer, at man vil sætte særligt ind for at hjælpe udsatte grupper som ældre og folk med kroniske sygdomme.

På verdensplan er omkring 90.000 personer bekræftet smittet. Omkring halvdelen af disse er blevet erklæret raske, mens 3.000 har mistet livet. Langt de fleste af både de smittede og døde er fra det kinesiske fastland.

I Danmark er der ud over fire smittetilfælde 122 danskere, som er kommet i hjemmekarantæne.

Alle fire smittede har det godt.

Rettelse: I første omgang lød det i artiklen, at Diamond Princess lagde til i Kina. Dette er ikke korrekt, og derfor er det rettet til Japan.

Fakta om coronavirus

  • Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

  • Det nye virus hedder SARS-CoV-2. Sygdommen, som det giver, hedder Covid-19 (Corona Virus Disease 2019).

  • De første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina i december 2019.

  • 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse.

  • 15 procent må indlægges på sygehus.

  • Fem procent indlægges på intensiv afdeling.

  • Dødeligheden ligger på cirka to procent.

  • Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede med kroniske sygdomme.

  • Kilder: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen