Sundhedsstyrelsen går i rette med DSB: Mundbind kan ikke erstatte afstand i togene

DSB mener ikke, at der er uenighed mellem dem og Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bærer mundbind i den kollektive transport, når der er trængsel. Arkivfoto. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det er ikke meningen med anbefalingen om brug af mundbind, at vi skal rykke tættere sammen, tværtimod!

Sådan skriver Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en skriftlig kommentar til avisen Ingeniøren, efter at DSB i dag har valgt at ophæve kravet om, at man skal have pladsbillet for at køre med InterCity- og InterCityLyn- samt regionaltog.

Pladsbilletkravet blev indført, så man kunne sikre afstand mellem passagererne.

Nu bliver kravet altså ophævet - og DSB begrunder det med, at Sundhedsstyrelsen er gået over til at anbefale, at man bærer mundbind i den offentlige transport, når der er så meget trængsel, at det ikke er muligt at holde afstand.

Men anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen om at bære mundbind kan slet ikke tolkes sådan, at det kan erstatte andre tiltag, der skal hindre coronasmitte.

Det skriver Søren Brostrøm altså til avisen Ingeniøren.

- Vores nye anbefaling om mundbind ved trængsel i den kollektive trafik skal ses som et supplement - et ekstra lag af sikkerhed – men skal ikke være en erstatning for andre tiltag, der skal begrænse trængsel, så der kan holdes afstand i den kollektive trafik.

- Vi forventer selvfølgelig, at transportørerne gør, hvad de kan for at forebygge, at der bliver overfyldt i tog, metro, letbaner, busser, færger og så videre.

- Men hvis det kan forebygges, særligt i en situation med stigende smittetryk, så skal vi gøre, hvad der er muligt for for eksempel at undgå, at man skal stå op i fjerntog, lyder det yderligere fra Sundhedsstyrelsens direktør i den skriftlige udtalelse.

Han understreger overfor avisen, at det er DSB's egen beslutning, om man kan sikre afstanden uden pladskrav.

DSB: Det er ikke en erstatning

Hos DSB mener informationschef Tony Bispeskov dog ikke, at der er uenighed mellem DSB og Sundhedsstyrelsen.

DSB kaldte i en pressemeddelelse tidligere i dag mundbinds-anbefalingen for en "erstatning" for kravet om pladsbilletter, men sådan skal det ikke ses, lyder det fra informationschefen.

I stedet siger han, at anbefalingen om at bære mundbind i fyldte tog skal ses som et supplement til de tiltag og anbefalinger, der allerede er i den offentlige transport.

- Vi er helt på linje med Søren Brostrøm. Anbefalingen træder ikke i stedet for noget andet. Det er et supplement til, hvad der i øvrigt gælder. Vi vil meget gerne opfordre vores kunder til at overholde anbefalingen om mundbind, og det holder vi øje med, siger Tony Bispeskov til DR.

Ifølge ham var kravet om pladsbilletter alligevel ikke en garanti mod overfyldte tog.

- Der var stadig kunder, der alligevel steg ombord uden pladsbillet. Så det at have kravet er ikke i sig selv ensbetydende med, at alle retter sig efter det. Det gør de fleste, men ikke alle. Så der er ikke måder at håndtere det her, der gør, at vi undgår situationer, hvor folk uden pladsbillet stiger på, siger han.

Men når de fleste overholdt kravet, så kan man vel alt andet lige forvente, at der vil være flere i togene nu, når der ikke er krav om at købe pladsbillet først?

- Jeg ved ikke, om der kommer flere. Det er svært at forudse, hvor mange der vil benytte den kollektive trafik, for vi står hele tiden i situationer, vi ikke har prøvet før.

- Vi vil holde skarpt øje med udviklingen, og hvordan kunderne fordeler sig i togene, men også om de overholder anbefalingen om mundbind, siger Tony Bispeskov.

SF og De Konservative undrer sig

Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen får ikke DSB til at genoverveje pladsbilletkravet, men DSB understreger, at man i den kommende tid vil holde øje med, om anbefalingerne om at bære mundbind bliver overholdt.

Kommer I til at indføre andre tiltag, der skal sikre afstand mellem passagererne i stedet for kravet om pladsbilletter?

- Det vil den nærmeste tid vise. Jeg kan ikke afvise det. Vi holder hele tiden øje og tager bestik af situationen. Hvis der er noget, der giver mening at gøre for at holde smitten på afstand, så gør vi det, siger Tony Bispeskov.

Beslutningen om at droppe kravet om pladsbilletter har også vakt politisk diskussion i dag.

Både SF og De Konservative har været kritiske overfor beslutningen.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har som udgangspunkt bakket beslutningen op, men understreger, at der kan blive behov for at genindføre restriktioner, hvis anbefalingerne om mundbind ikke overholdes.

Facebook
Twitter