Sundhedsstyrelsen: Information er op til den enkelte

Sundhedsstyrelsen vil ikke tage ansvar for, at kvinder ikke får den korrekte information om kræftscreening, når de overvejer at få indlagt brystimplantater.

I aften kan DR 2 Undersøger vise, at flere plastikkirurgiske klinikker undlader at fortælle deres patienter, at det kan være svært at screene dem for forstadierne til brystkræft i en såkaldt mammografiscreening, hvis de får indlagt implantater ovenpå brystmusklen.Det er Sundhedsstyrelsen, der er den tilsynsførende myndighed med de plastikkirurgiske klinikker. Men de mener ikke, at det er forkert, når plastikkirurger vælger ikke at oplyse kvinderne om den forringede kvalitet af en mammografiscreening.Ifølge Sundhedsstyrelsen er det op til den enkelte læge at vurdere, hvad han eller hun konkret mener, der er vigtigt for patienten at få at vide når det drejer sig om kvinder, der får implantater lagt foran brystmusklen. DR 2 Undersøger har talt med flere sundhedsjurister, der ikke forstår Sundhedsstyrelsen udlægning sagen:- Det der er formålet med reglerne omkring information og samtykke er, at patienten på et informeret grundlag skal kende konsekvenserne af den behandling, som man får. Så når man som her fraskriver sig muligheden for andre former for behandling senere hen, så har det betydning for den måde patienten kan udøve sin ret til selvbestemmelse. Og så vil det også være omfattet af informationspligten, siger Kent Kristensen, sundhedsjurist på Syddansk Universitet.

Jurist ved Kræftens Bekæmpelse Natasja Espeløv Balslev er enig:- Hvis Sundhedsstyrelsen har den holdning, at det er lægens egen vurdering, om det her er relevant at informere patienten om, så synes jeg, at det er rigtig rigtig ærgerligt, fordi det ikke giver mening i forhold til lovgivningen. Det er jo alt andet lige en information, som alle kvinder har brug for at få, fordi alle kvinder får tilbuddet om at blive screenet.Den udlægning af lovgivningen er Sundhedsstyrelsen umiddelbart uenig i. I et skriftlig svar til DR 2 Undersøger, skriver Else Smith, direktør i Sundhedsstyrelsen:- Læger er autoriserede og de er forpligtede til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Det gælder også information til deres patienter. Når det gælder information til kvinder, der får indsat implantater, er lægen forpligtet til at tage stilling til i det enkelte patientforløb. Sundhedsstyrelsen giver overordnede retningslinjer om hvordan læger skal informere.Den udmelding kommer bag på Laila Walther, chef for Kræftens Bekæmpelses patientstøtte:- Hvis Sundhedsstyrelsen tolker reglerne på den måde, så mener jeg, der bør skabes politisk opmærksomhed på at få nogle klarere regler og rammer for, hvornår kirurger og andre læger kan skønne selv. Det er Kræftens Bekæmpelses klare overbevisning, at det kun bør forekomme undtagelsesvist, at man skønner selv.Du kan se hele DR 2 Undersøger “Skønhedens Skyggeside” i aften kl. 21 på DR 2.

Facebook
Twitter