Sundhedsstyrelsen justerer anbefalinger: Vaccinestik nummer to kan vente op til seks uger

Man bør dog så vidt muligt ikke vente mere end tre til fire uger, som det hidtil har været anbefalet.

Myndighederne vil ikke vente lige så længe, som de gør i Storbritannien. (Foto: © Massimo Percossi, Scanpix)

Sundhedsstyrelsen justerer nu sine anbefalinger for, hvor længe der kan gå mellem stik nummer et og stik nummer to med coronavaccinen.

Direktør Søren Brostrøm fortæller, at man sammen med Lægemiddelstyrelsen har kigget på dokumentationen fra Pfizer og BioNTech-vaccinen og Moderna-vaccinen, som snart ventes godkendt.

- Her kan vi se i dokumentationsgrundlaget, at der kan gå op til seks uger mellem hvert stik. Det skriver vi i vores opdaterede retningslinjer, siger han til Ritzau.

Til TV2 tilføjer Brostrøm, at man i Pfizer-dokumentationen har taget alle med, som er vaccineret med 19 og 42 dages interval mellem første og andet stik.

Søren Brostrøm slår dog fast, at man ikke bør vente mere end tre til fire uger, som det hidtil har været anbefalet, hvis man kan undgå det. Det skyldes, at langt de fleste personer i studierne har fået andet stik efter tre til fire uger, og det videnskabelige grundlag derfor er stærkere.

Nyhedsbureauet Reuters skriver her til eftermiddag, at Tyskland overvejer at lave en lignende justering.

Man vil ikke blande forskellige vacciner, siger Søren Brostrøm. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Briterne vil vente endnu længere

På den anden side af Nordsøen har Storbritannien meddelt, at man vil vente med at give anden dosis af vaccinen til 12 uger efter første dosis.

Så længe vil man altså på ingen måde ikke vente i Danmark. Der er simpelthen ikke dokumentation for, at det så giver den samme beskyttelse, lyder det fra Søren Brostrøm og Lægemiddelstyrelsen.

- De fleste er undersøgt med tre ugers mellemrum mellem stikkene. Man kan trække den lidt længere inden for godkendelsesgrundlaget, siger Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen, til Ritzau og tilføjer:

- Men bestemt ikke de 12 uger, som det har været nævnt i England. Det kan vi på ingen måde anbefale.

Direktøren for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, vil ikke kopiere briternes model. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ifølge Søren Brostrøm vil briterne forsøge sig med at give forskellige vacciner til de samme mennesker. Det kommer ikke til at ske i Danmark.

- Jeg kan også forstå, at man vil blande vaccinerne i Storbritannien, så andet stik kan være en anden vaccine end første stik. Det vil vi heller ikke gøre i Danmark, siger han.

Pfizer Danmark siger i en skriftlig kommentar til DR Nyheder til, at det naturligvis er op til sundhedsmyndighederne at "træffe beslutninger om alternative doserings-strategier".

- Men Pfizer opfordrer til, at sundhedsmyndighederne sikrer grundig overvågning af enhver alternativ strategi og desuden sikrer, at enhver modtager af vaccinen bliver tilbudt maksimal beskyttelse; baseret på de foreliggende data vil det sige vaccination med to doser, lyder det.

Reuters skriver videre, at BioNTech og Pfizer advarer om, at de ikke råder over dokumentation for, at deres vaccine vil give en fortsat beskyttelse mod covid-19, hvis den anden indsprøjtning gives senere, end det man har testet.

Snart har 50.000 fået første stik

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste tidligere i dag, at Danmark indtil videre har vaccineret 46.975 personer.

Tallene er opgjort klokken 04.30 i morges.

Ifølge Heunicke er det faktisk mere end forventet i forhold til antal modtagne vacciner.

Det skyldes, at det er muligt at få mere end de fem doser vacciner, der ellers findes per hætteglas Pfizer-vaccine.

Sundhedsmyndighederne ved ikke, hvor længe vaccinen beskytter.