Sundhedsstyrelsen strammer kondom-anbefaling til zika-ramte

På med kondomet i 28 dage efter hjemkomst, hvis kæresten risikerer at blive gravid.

Zikavirus kan give mild feber, udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. De fleste har dog ingen symptomer. (Foto: Oppenheim Bernhard © (c) Oppenheim Bernhard)

Sundhedsstyrelsen råder nu mænd til at bruge kondom i 28 dage efter hjemkomst fra et område med zika-virusudbrud, både hvis kæresten risikerer at blive gravid eller allerede er det.

Det bør ske, selvom manden ikke har symptomer på at være smittet med zika-virus, og selvom myndighederne ved meget lidt om en eventuel seksuel overførsel af smitte.

Samtidig har Sundhedsstyrelsen skærpet anbefalingerne til brug af kondom for mænd, der har fået påvist infektion med zika-virus og har en gravid kæreste.

Før lød det, at mænd skulle bruge kondom i to måneder. Nu lyder det, at mændene bør bruge kondom i seks måneder, efter de er kommet sig over infektionen.

Med de nye anbefalinger følger Sundhedsstyrelsen nu den nyeste risikovurdering fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol.

I samme anbefalinger slår Sundhedsstyrelsen også fast, at graviditetslæger skal tilbyde alle gravide kvinder at få taget en blodprøve efter hjemkomst fra et zika-ramt område.

  • Sagen kort
  • Siden starten af 2016 har der været et stort udbrud af zikavirus-infektion i omkring 30 lande i Syd- og Mellemamerika - heriblandt Brasilien.
  • Infektionen er mild, og fire ud af fem har ingen symptomer.
  • Der er mistanke om, at infektion med zika-virus hos gravide øger risikoen for, at fosteret får alvorlige misdannelser af hovedet og hjernen. Det er dog ikke bevist.
  • Se den samlede vejledning fra Sundhedsstyrelsen her

Så er det på med kondomet i 28 dage efter hjemkomsten, hvis kæresten risikerer at blive gravid.

Opslået af DR Nyheder på 17. februar 2016