Sundhedsstyrelsen strammer regler for værnemidler på plejehjem

Nye retningslinjer betyder, at ansatte i ældreplejen skal bruge visir ved tæt kontakt.

(ARKIV) De ansatte i ældreplejen skal nu bruge ekstra beskyttelse i deres arbejde. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Ansatte i ældreplejen skal nu bruge visir, når de i forbindelse med pleje er tæt på de ældre.

Det fremgår af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Tidligere har det ikke været obligatorisk for medarbejderne at bruge visir, når de plejede beboere, der ikke udviste symptomer på at være smittet med coronavirus.

Tiltaget kommer i forbindelse med, at samfundet åbner mere op. Forventningen er, at det vil føre til et øget smittetryk.

- Afstand, håndhygiejne og rengøring er stadig de vigtigste midler mod smittespredning, og værnemidler skal anvendes ved smitte eller mistanke om smitte med Covid-19. Men i en overgangsperiode med øget smittetryk og stor modtagelighed i befolkningen, anbefaler vi ud fra et forsigtighedsprincip ekstra tiltag for at beskytte mod smitte fra personer uden symptomer, siger Sundhedssstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en pressemeddelelse.

Altafgørende ved åbning

Tidligere på ugen beskrev DR, at det var et ønske fra de ansattes fagforening, FOA, at brug af visir blev obligatorisk, uanset om det var i forbindelse med pleje af smittede eller ikke-smittede.

Torben Klitmøller Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedsansatte i FOA, er tilfreds med ændringen.

- Det er altafgørende, når vi åbner ældreområdet op igen. Både så vi kan beskytte de ansatte og de ældre. Vi ved, at vi er sammen med borgeren i længere tid ad gangen. De borgere, vi arbejder med, er nogle af dem, der er mest udsatte. Hvis der kommer en smittespredning på et plejecenter, har det store konsekvenser, og det ønsker vi ikke, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Flere ansatte i ældreområdet har givet udtryk for, at et visir kan skabe en afstand mellem medarbejdere og de beboere, der skal have hjælp til personlig pleje. Det anerkender Torben Klitmøller Hollmann, men han mener ikke, der er andet at gøre.

- Der er intet, der er nemt i de her coronatider. Det er helt klart, at når man bruger værnemidler som maske og visir, så gør det noget ved det relationsarbejde, som vi plejer at lave, men vi mener, at sikkerheden for de ansatte og de ældre vejer tungere. Og med et visir kan man stadig se ansigtsmimik og se, hvem det er, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk