Sundhedsstyrelsen til læger: Vent med at ændre behandling til blodtrykspatienter

Der er brug for mere viden om blodtryksmedicin, som ifølge nyt studie øger risikoen for hudkræft, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

I Danmark får omkring 250.000 mennesker den pågældende type blodtryksmedicin. Og alene i USA bruger omkring 10 millioner mennesker medicinen, hvorfor forskningsresultatet kan få store konsekvenser. (Foto: © Morten Dueholm, Scanpix)

Det er vigtigt ikke at drage forhastede konklusioner.

Og derfor er der brug for mere viden om blodtrykssænkende medicin med hydrochlorthiazid, efter at det i går kom frem, at lægemidler med netop hydrochlorthiazid kan give risiko for hudkræft. Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

- Det er forståeligt, at resultater som disse gør patienter, som er i behandling med hydrochlorthiazid, bekymrede.

- Derfor er vi meget tilfredse med, at Lægemiddelstyrelsen har rejst en sag hos det europæiske lægemiddelagentur, så en mulig årsagssammenhæng mellem hydrochlorthiazid og hudkræft kan blive undersøgt nærmere, udtaler specialkonsulent Simon Tarp fra Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Stopper ikke for salget

Ifølge et nyt dansk forskningsprojekt syvdobler stoffet hydrochlorthiazid risikoen for såkaldt pladecellekræft.

I går sagde Lægemiddelstyrelsen dog, at man ikke kommer til at bremse salget af medicin, som indeholder stoffet.

- Det, vi har set indtil videre, tænder en advarselslampe. Men ikke mere end det. Men der er rejst et signal. Og derfor undersøger vi sagen i samarbejde med vores kolleger i Det Europæiske Lægemiddelagentur, sagde Nikolai Brun, chef for medicinsk evaluering, til DR Nyheder.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at læger godt kan vælge anden blodtrykssænkende medicin uden stoffet. Men lægerne bør være varsomme med for meget udskiftning, fastslår specialkonsulenten Simon Tarp.

- Vi vurderer, at man skal være tilbageholdende med at ændre på behandlingen for de patienter, som er velbehandlet på hydrochlorthiazid, indtil redegørelsen fra det europæiske lægemiddel agentur foreligger, siger han.

Sagen kort

  • Studiet fra Klinisk Farmakologi og Farmaci ved Syddansk Universitet er offentliggjort i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of American Academy of Dermatology.

  • 80.000 danskere med hudkræft er blevet undersøgt, og forskerne har set nærmere på deres medicinforbrug. Konklusionen på forskningsresultaterne er, at længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til syv gange.

  • Lægemiddelstyrelsen udelukker ikke, at et eller flere præparater med hydrochlorthiazid kan blive trukket tilbage fra markedet på sigt. Men den forholdsvis lave kræftrisiko skal også ses i lyset af, at forhøjet blodtryk er en farlig sygdom.

  • Hos Dansk Selskab for Almen Medicin, der er faglig organisation for omkring 2.500 praktiserende læger, siger formand Anders Beich, at man som patient skal huske på, at det er medicinen i kombination med solens påvirkning, der kan øge risikoen for kræft.

  • Hvert år får 2.500 danskere konstateret pladecellekræft - en kræftform, der er næsten 100 procent chance for at helbrede, hvis den bliver opdaget i tide.