Sundhedsstyrelsen vil ikke vaccinere alle mod meningitis

Antallet af smittede med meningokok-bakterier er faldet de seneste mange år.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til at tage en snak med egen læge, hvis man vil høre om muligheden for at blive vaccineret mod alle typer smitsom meningitis. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Siden nytår 2016 er tre unge døde af meningitis.

De tre tilfælde - der er uafhængige af hinanden - kunne have været undgået, hvis de havde været vaccineret. Men Sundhedsstyrelsen har ingen planer om indføre vaccinationerne som en del af det statslige vaccinationsprogram.

- Vi ser en faldende forekomst af meningokoksygdom, der kan give meningitis, og derfor vurderer vi ikke, at tilbud om vaccination til hele årgange er rimelig i forhold til de sideeffekter, vaccinationer også kan give, siger Lisbeth Høgh-Jensen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Meningitis er en meget alvorlig sygdom, som vi følger meget tæt. Når der er et tilfælde i Danmark, så har vi et meget tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed om at kontaktopspore personer, der har været i kontakt med den smittede for at forhindre yderligere smitte og give forebyggende behandling, siger hun.

Ekstra vacciner koster penge

Trine Baadsgaard, hvis søn døde af meningitis sidste år, har i et opslag på Facebook opfordret andre forældre til at få deres børn vaccineret mod de smitsomme meningokok-bakterier. Et opslag, der de seneste dage er blevet delt mere end 50.000 gange.

Trine Baadsgaard fortæller til DR Nyheder, at hun er glad for, at så mange har set opslaget, da hun ønsker, at så mange som muligt kender til vaccinationen, som hun ikke selv kendte til, før hendes egen søn blev ramt. Hun skriver samtidig, at hun ikke er ekspert, og derfor ikke ønsker at vurdere, om vaccinen burde være et tilbud fra staten.

I Danmark bliver børn i børnevaccinationsprogrammet vaccineret mod nogle bakterier, der kan give meningitis, men ikke alle. Blandt andet ikke den type, Trine Baadsgaards søn døde af. Og heller ikke de typer, som i år har kostet yderligere to unge livet. Vil man gerne vaccineres mod dem, skal man selv betale.

Siden 1994 er det samlede antal af smittede med forskellige meningokoksygdomme faldet fra år til år, viser opgørelser fra Statens Serum Institut. I 1994 blev der registreret 219 tilfælde af meningokoksygdom, mens det sidste år lå på 37.

Kigger man alene på den type, der kostede Trine Baadsgaards søn livet (type Y) har der siden 1994 været 53 tilfælde af smitte. I 2016 drejede det sig om fire tilfælde. Kigger man på den type, der i år har kostet to unge livet (type W1359), har der været otte tilfælde i 2016.

Mange forældre, der har set Trine Baadsgaards opslag, vil måske tænke, hvor meget der skal til, før myndighederne tager vaccinerne med i vaccinationsprogrammet. Hvad er svaret på det?

- Vi vil følge det tæt og se på, hvilke typer der har medført den smitte, og om vi skal gøre en anden indsats, end vi ser i dag fra Sundhedsstyrelsens side. Men indtil videre ser vi et faldende antal tilfælde, siger Lisbeth Høgh-Jensen og opfordrer til, at man kontakter sin læge, hvis man vil vide, om en vaccination er relevant.

Vaccinationerne bliver tilbudt i andre lande som Norge, Tyskland og England, men det skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen, at forekomsten af tilfælde er større her.

FAKTA OM MENINGITIS

  • Meningitis kaldes også hjernehindebetændelse

  • Meningitis dækker over en række infektioner. Er meningitis fremkaldt af bakterier (meningokokker) kan den være livstruende.

  • Unge mellem 13 og 21 år er mere udsat end andre for meningokoksygdom (smitsom hjernehindebetændelse).

  • Symptomerne er feber, hovedpine, kvalme, opkastning og nakkestivhed

  • Meningokokker er bakterier, som smitter med spytdråber fra personer, som er helt raske og ikke ved, at de har bakterierne i halsen.

  • Der er flere grupper af meningokokker - blandt andre gruppe Y, W135, C og B

  • Der findes vacciner mod de forskellige typer

  • Sundhedsstyrelsen opfordrer til at tage en snak med ens læge, hvis man gerne vil høre om mulighederne for vaccination