Sundhedsstyrelsen vil teste 5.000 danskere for corona om dagen

Der er ikke blevet testet nok i Danmark, siger direktør Søren Brostrøm.

5.000 hver dag.

Det er målet, der skal nås, før det danske sundhedssystem har opnået en kadence, der er tilfredsstillende, når det kommer til de meget omdiskuterede test for coronavirus.

- Sundhedsstyrelsens ambition er at nå op på omkring 5.000 test om dagen, skriver Helene Probst, centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen, i et mailsvar til Ritzau.

Indtil videre har det danske sundhedsvæsen testet mellem cirka 500 og 1800 danskere per dag. Tirsdag testede man 850. Mandag var antallet 1032.

Målet er inspireret af vores norske naboer, som allerede nu tester langt flere end det danske sundhedssystem, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i Lægens Bord på DR1 her til aften.

- Vi er ikke det rigtige sted i Danmark. Jeg har fulgt vores nabo Norge, og de har i ti dage været oppe på at teste 5.000 eller flere i døgnet.

Søren Brostrøm (th.) var gæst hos Peter Qvortrup Geisling i Lægens Bord tirsdag aften. (Foto: © Dr)

- Det er der, vi burde være nu. Det er vi ikke, og det er ikke tilfredsstillende, siger han.

Tidligere på ugen annoncerede sundhedsmyndighederne en strategi, der skal medføre en massiv stigning i antallet af test.

Forud var gået en periode, hvor der var blevet stillet spørgsmål til den fremgangsmåde, der var valgt, og som ikke umiddelbart flugtede med anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen og flere eksperter.

Ramte muren i weekenden

Faktisk havde myndighederne allerede forinden skruet op for mængden af test, men mangelfuld kommunikation og knappe ressourcer kom i vejen for det faktum, siger Søren Brostrøm.

- Vi skal teste mere, og det har vi været for dårlige til at sige fra Sundhedsstyrelsens side, for det har vi faktisk ment i et godt stykke tid, siger han og fortsætter:

- Antallet af testede steg ellers, og torsdag mener jeg, vi var oppe på 2.000 på et døgn, men desværre ramte vi så en mur i weekenden, siger han med henvisning til, at der i flere regioner opstod mangel på laboratoriematerialer til at foretage testene.

Derfor er der nu sat fart på arbejdet med at indhente det forsømte og nå op på siden af Norge.

- De arbejder benhårdt på det derude i regionerne, sygehusene, Statens Serum Institut og i Lægemiddelstyrelsen for at komme op i omdrejninger, og jeg håber og tror, at vi kommer det rigtig hurtigt, siger Søren Brostrøm.