Sundhedsstyrelsens psykiatriplan koster milliarder, men det afskrækker ikke politikerne

Sundhedsstyrelsen har præsenteret en plan for psykiatrien, som ifølge professor vil koste 4,5 milliarder om året, hvis den føres ud i livet.

Det kræver tiltag og mange penge, som man er nødt til at prioritere fra politisk side, hvis psykiatrien skal styrkes, vurderer ekspert. Arkivfoto (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der skal penge på bordet og tages et langvarigt ansvar, hvis det skal lykkes Christiansborg at løfte psykiatrien på længere sigt.

Og flere politikere er klar til at finde pengene, så Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger til at løfte psykiatrien ikke ender i bunken af tidligere kuldsejlede planer.

- Det vigtigste er, at planen skal eksekveres. De gode intentioner har været der, men det er ikke blevet til noget. Det skal vi have rettet op på, siger Per Larsen, der er psykiatriordfører i Det Konservative Folkeparti.

Han vil dog ikke slå sig fast på et bestemt beløb for planen endnu.

Men det kræver tiltag og rigtig mange penge, som man er nødt til at prioritere politisk, hvis psykiatrien skal styrkes.

Det vurderer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive, Det Nationale Center for Forskning og Analyse i Velfærd.

Sammen med førende psykiatere i landet har han beregnet, hvor meget det vil koste, hvis psykiatriområdet skal have høj kvalitet.

- Vi har regnet os frem til, at det vil koste 4,5 milliarder kroner at gennemføre en lang række aktiviteter, som psykiatere synes er nødvendige. Det er mange penge, siger Jakob Kjellberg.

Ifølge Jakob Kjellberg er det et årligt beløb, som skal tilføres ekstra til psykiatrien, hvis planerne skal kunne føres ud i livet.

Til sammenligning bruger det offentlige i dag omkring ni milliarder kroner årligt på psykiatrisk behandling i hospitalsvæsnet.

Politikere skal forpligte sig til planen

Sundhedsstyrelsens anbefalinger kommer i forlængelse af det forståelsespapir, som regeringen lavede sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten efter valget i 2019.

Her har regeringen blandt andet sat et mål om, at den vil indgå en politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien med forpligtende mål.

Derudover er der i finansloven indtil videre blevet afsat 600 millioner kroner årligt fra 2020 og frem til at styrke psykiatrien.

Det er ikke første gang, at Sundhedsstyrelsen kommer med anbefalinger til at løfte psykiatrien. Siden 2013 er det nu den tredje anbefaling, som styrelsen har fremlagt for forskellige regeringer.

Men ingen af planerne har forbedret forholdene i psykiatrien, vurderer Jakob Kjellberg.

- Psykiatriplanerne har været diffuse. Der har været gode intentioner, men uklare veje og ingen konkrete forslag til at komme i mål.

Han frygter, at udspillet lander i skrivebordsskuffen ligesom de andre planer.

- Der kan være en bekymring for, at også denne plan er præget af, hvad man gerne vil opnå, samtidig med der er for få konkrete værktøjer til, hvordan man kommer derhen.

I stedet mener han, at anbefalingerne skal omsættes til konkrete initiativer.

- Vi er nødt til at være langt mere konkrete inden for psykiatrien, ligesom når vi har lavet kræftplanerne, hvor man sagde, hvad der præcis skulle til, siger Jakob Kjellberg.

Ordførere venter på regeringen

Ifølge Liselott Blixt er Dansk Folkeparti villig til at diske op med flere penge. Men det sker først, når regeringen selv har præsenteret en klar handlingsplan for området.

- Vi er nødt til at se, hvor vi skal sætte pengene af først. Vi har før sat 2,2 milliarder af, men efter et stykke tid kunne vi ikke se, hvor pengene havnede, siger ordføreren og mener, at sitationen ikke skal gentage sig.

For det skal lykkes at give psykiatrien et ordentligt løft i denne omgang, mener hun.

- Det er noget, vi har råbt på i rigtig lang tid. Derfor håber jeg ikke, at det bare bliver et stykke papir, men at det faktisk bliver implementeret.

Liselott Blixt bakkes op af Peder Hvelplund, der er psykiatriordfører hos Enhedslisten.

- Vi er klar over, at de 600 millioner kroner fra finansloven ikke var tilstrækkeligt, men vi kommer til løbende over de næste år at tage initiativer, der skal finansieres - selv med skiftende regeringer og skiftende flertal, siger han.

Også Jane Heitmann fra Venstre kalder Sundhedsstyrelsens faglige oplæg for 'spot on'.

- Netop nu afventer vi regeringens udspil til en ny 10-årsplan for psykiatrien. Jeg er ikke i tvivl om, at en ny plan kræver finansiering, men det er en smule præmaturt, at lægge sig fast på et beløb, siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har takket nej til at deltage i et interview med DR og kommententere på det nye udspil.

FacebookTwitter