SuperBest: Kødskandalen er vores ansvar

SuperBest indfører nu strenge regler for, hvordan kædens slagterier skal håndtere kødvarer. To afsløringer i DR-programmet Kontant har bragt særdeles kritisable forhold hos bl.a. 11 SuperBest-slagterier for dagen.

kød i køleskranke i SuperBest (Foto: © SuperBest, DR)

Detailkæden Super Best udsteder øjeblikkeligt forbud mod salg af ferskhakket lammekød i alle kædens butikker.

To afsløringer af fusk

DRs forbrugerprogram Kontant har nu to gange afsløret, hvordan forretninger i SuperBest-kæden omgik lovgivningen i deres behandling af kødvarer. Afsløringerne har også ramt Bilka- og Kvickly-slagterier.

Senest kunne Kontant så dokumentere, at pakker med hakket lam købt i SuperBest indeholdt spor af svinekød.

- Vi hverken kan eller vil sælge et produkt, der ikke lever op til det, vi lover forbrugerne. Derfor har vi udstedt forbud mod at sælge friskhakket lammekød i samtlige butikker, og det vil først være i butikkerne igen, når vi er 100 procent sikre på kvaliteten, siger administrerende direktør Frank Sørensen i en pressemeddelelse.

Lemfældig kultur i butikkerne

Det var i Super Best i Nærum, at der blev konstateret svinekødsrester i lammekød, men 11 ud af kædens 220 butikker har ikke bare overtrådt reglerne for fødevaresikkerhed.

Overtrædelserne har allerede ført til øjeblikkelig opsigelse af de ansvarlige slagtermestre

- Tilsyneladende har der været en kultur i enkelte slagterafdelinger, hvor fødevareloven er blevet håndteret for lemfældigt. Det er fuldstændig uacceptabelt, og det vil vi skride hårdt ind overfor, siger Frank Sørensen.

Politisk vrede over situationen

Afsløringerne har vakt politisk vrede, og fødevareminister Eva Kjer Hansen kræver nu hårdere straffe og bedre kontrol med kødvarerne.

- Jeg vil i næste uge mødes med detailhandlen for at diskutere deres ansvar på området, ligesom jeg vil diskutere med de politiske partier, hvordan kontrollen skal være fremover, siger hun til DR Nyheder.

Indfører strenge regler

SuperBest indfører nu et nyt internt kvalitetsprogram og en række strenge krav til håndtering af kødet, der går videre, end lovgivningen kræver.

Samtidig skal forretningernes slagtere nu dagligt skrive under på, at de har overholdt alle love og regler i deres håndtering af kødvarerne.

- Der er ingen tvivl om, at vi har svigtet vores kunder med de sager, der er dukket op inden for de seneste par uger. Ansvaret er helt klart vores, og vi tager situationen dybt alvorligt, siger Frank Sørensen.