Superliga med tusinder af tilskuere trods øgede restriktioner: 'Vi har et fuldt forsvarligt setup'

I tre kommuner med forhøjede smittetal og øgede restriktioner bliver der spillet superligafodbold med tusinder af tilskuere i dag.

I sidste sæson blev der spillet 37 superliga-kampe uden smitte blandt tilskuerne, lyder det fra OB's kommercielle direktør. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Når Brøndby i dag tager imod FC Nordsjælland, FCK gæster OB, og AaB skal spille i Lyngby, sker det i tre kommuner, hvor der er indført skærpede corona-restriktioner på grund af forhøjet smitte.

Men restriktionerne får ingen betydning for antallet af tilskuere til kampene.

Så selv om forsamlingsforbuddet er sat ned til 50, og at sundhedsmyndighederne indtrængende beder folk om at holde afstand, ruller bolden stadig med tusinder af tilskuere på tribunerne. Det er nemlig den gældende superligaprotokol, som blev vedtaget i den tidlige sommer, der gælder.

Og det er fuldt ud forsvarligt, lyder det fra Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, der er klubbernes sammenslutning.

- Først og fremmest bliver vi bedre til det, vi gør. Seneste nye skud på stammen er kommunikationsprotokoller, hvor der er meget grundige instruktioner til tilskuerne både før og under og ikke mindst efter kampen. Vi har lavet videoer til tilskuerne - så med det har vi et fuldt forsvarligt setup inden for de rammer, som sundhedsmyndighederne giver os, siger Claus Thomsen.

En superligakamp er en meget sikker begivenhed

Som det også var før klubbernes sommerferie, skal klubberne leve op til adskillige retningslinjer, bestemt af Folketinget, som betyder, at der for eksempel kun må deltage hjemme-fans, og at antallet af tilskuere er dimensioneret ud fra stadions kapacitet.

På Brøndby Stadion betyder det, at der til eftermiddagens kamp forventes fra 6.000 til 8.000 tilskuere, men fansene må ikke stå skulder ved skulder, hoppe op og ned eller synge slagsange.

Der er helt klare regler for, hvordan de mange tusinde tilskuere kan være på stadion - og det gælder uanset, hvilken superligakamp der er tale om.

Fans sidder i sektioner af 500 personer, hvor der er separate indgange, boder og toiletter - og masser af håndsprit. Der er rengjort og sprittet af.

Publikum med afstand.I fredags blive der spillet superliga i Haderslev. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Fansene får specielle ankomsttider, og desuden, påpeger Divisionsforeningen, er det nemt at sætte ind med smitteopsporing, hvis en tilskuer skulle vise sig smittet med corona efter en kamp - alle fans er nemlig registreret.

- Vi ved, hvem der sidder hvor, hvis uheldet er ude. En superligakamp er en meget sikker begivenhed, siger Claus Thomsen fra Divisionsforeningen.

'Ikke et eneste smittetilfælde på tribunerne'

På Nature Energy Park tager OB i aften imod FC. København, og her kan klubbens kommercielle direktør, Jack Jørgensen, godt forstå, hvis nogen umiddelbart undrer sig over, at der må lukkes flere tusinde fans ind på stadion, når Odense Kommune er en af de hårdest coronaramte kommuner.

Men han kalder det mangel på indsigt i Superligaens coronaregler, hvis man mener, at det er uforsvarligt at afvikle kampen med tilskuere.

-Vi har fået lov til at bevise fire gange i den netop afsluttede sæson, at vi sagtens kan håndtere de retningslinjer og protokoller, vi arbejder med på stadion - og at det bliver gjort i trygge og ansvarlige rammer, siger Jack Jørgensen.

Superligasæsonen er i gang igen. Her ses OB-spillerne Robin Østrøm og Daniel Obbekjær til en træningskamp. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Han påpeger, at tilskuerne er delt ind i sektioner, og at det foregår under åben himmel.

- Man kan ikke sammenligne det at tage ud i nattelivet og drikke alkohol med at tage på stadion en søndag eftermiddag - der er heller ingen udebanefans, og vi har nu afviklet 37 superligakampe under de her restriktioner uden et eneste smittetilfælde, fastslår han.

Coronavagter og stadionspeakeren skal hjælpe

I Lyngby må der sidde 2.400 fans på lægterne, og de kommer ikke til at glemme, at man skal holde afstand og bruge håndsprit.

Der er indsat vagter ved alle toiletter, der er folk, som kun har til opgave at spritte af, ligesom stadionspeakeren vil minde om netop afstand og håndsprit under kampen.

- Jeg er helt tryg ved vores setup, for det har vi prøvet af i sidste sæson, og vi har gennemgået det ti gange i den forgangne uge. Jeg kan godt se, at det er paradoksalt, når jeg ikke må tage til forældremøde i mine børns klasser, men vi er sikre på, at de protokoller, vi har, kan vi følge 100 procent. Det har vi gjort før, og det kan vi igen, siger Andreas Byder, der er admnistrerende direktør i Lyngby Boldklub.

Se direktøren fortælle om, hvad man blandt andet har gjort for at forhindre coronasmitte:

Superligaklubben har på grund af det forhøjede smittetal i Lyngby-Taarbæk Kommune bedt den lokale samarbejdsklub, Lundtofte, om at stille med 15-20 mand, som skal fungere som deciderede coronavagter på stadion.

Stadionplatten er klar

Da regeringen og sundhedsmyndighederne i starten af ugen holdt pressemøde om coronasituationen herhjemme og ikke mindst indførte yderligere restriktioner i 18 kommuner, blev der ikke lagt op til, at Superligaen skulle spille med færre tilskuere.

Til gengæld blev en planlagt udvidelse af den såkaldte superligaprotokol til andre sportsgrene bremset i kommunerne.

I Lyngby Boldklub har man ikke overvejet frivilligt at droppe tilskuere trods de høje smittetal i kommunen.

- Det er jo en kæmpe indtægt, vi regner med i vores regnskab, og så får vores sæsonkortholdere og sponsorer ikke noget for de penge, de putter i klubben hvert år. Det er supervigtigt, at vi har tilskuere lige nu, så nej, der er vi ikke kommet til endnu, men jeg forstår godt, du spørger, siger Andreas Byder.

Og drømmer fansene om den berømte Lyngby-stadionpølse, kan de også få det, lover direktøren.

- Jeg kan se, at den berømte pølse-John går rundt og gør klar. Der er plexiglas, masser af håndsprit og masker, så også her er der restriktioner, fastslår Andreas Byder.

Du kan følge dagens Superligakamp i Liga på P3 og her på dr.dk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter