Supermarkedsgiganter: Det bliver vanskeligt at genoptage handel med Jørn A. Rullepølser

Den listeria-ramte rullepølseproducent Jørn A. Rullepølser kan få svært ved at få sine gamle kunder igen, hvis de får genåbnet produktionen.

Yderligere syv kan være smittet med listeria fra kødpålæg, oplyser Dansk Serum Institut. (Foto: © Teresa Klüver)

Jørn A. Rullepølser er lige nu lukket og slukket på grund af skandalen med listeria-bakterien, som har ført 12 dødsfald med sig. Det er langt fra sikkert, at virksomheden kan få sine gamle kunder igen, hvis den åbner.

I Dansk Supermarked, som ejer Føtex, Netto, Salling og Bilka, mener de ikke, at der er stor sandsynlighed for, at pålæg fra den nu lukkede rullepølseleverandør igen vil finde frem til kædens kølediske.

- Som situationen er nu, så er det vanskeligt at se, at vi i fremtiden kommer til at handle med Jørn A. Rullepølser, siger pressechef hos Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand, til DR Nyheder.

Rullepølser og skåret pålæg fjernet fra hylderne

Listeria-bakterien, som har kostet 12 danskere livet, er fundet i rullepølser fra Jørn A. Rullepølser, som har ligget i kølediskene i blandt andet Kvickly, Salling, Superbrugsen, Superbest og Spar. Det fremgår af en liste udarbejdet af Fødevarestyrelsen.

Se hele listen her.

Flere typer skåret kødpålæg fra leverandøren Delika er samtidig blevet trukket tilbage fra Dansk Supermarkeds butikker. Kødet i dem stammer ikke fra Jørn A., men er trukket tilbage på grund af risiko for krydskontaminering, det vil sige, at kødet er skåret på samme maskine som Jørn A. Rullpølser og derfor kan være inficeret.

Dansk Supermarked har kun i en enkelt butik haft Jørn A.'s rullepølse i køledisken, nemlig hos Salling i Aarhus, oplyser de til DR Nyheder.

Coop: Samarbejde ligger ikke lige for

Hos Coop, som står bag blandt andet Kvickly og Superbrugsen, har man endnu ikke taget diskussionen om et fremtidigt samarbejde med Jørn A.

Men det ligger bestemt ikke lige for at genoptage samarbejdet med den skandaleramte leverandør, siger kvalitetschef Karin Frøidt.

- Det bliver i hvert fald ikke noget med, at deres rullepølser lige pludselig dukker op i vores butikker igen, siger hun til DR Nyheder.

Uanset om rullepølserne i køledisken fremover skal komme fra Jørn A. eller en anden leverandør, så vil de blive kigget grundigt efter i sømmene, inden de får en bestilling fra Coop, lyder det.

Udbrud vil øge kontrollen med kødleverandører

- Vi har en forventning om, at virksomheden har en fornuftig risikovurdering og en fornuftig egenkontrol, og at den lever op til Fødevarestyrelsens krav. Og vi vil se på risikovurderingen, før vi starter handlen, siger hun, og tilføjer, at hun tvivler på, at Jørn A. vil genoptage produktionen.

Syv flere kan være smittet af kødpålæg

Lige nu er 20 danskere smittet med den type listeria, der stammer fra Jørn A. Rullepølser. Serum Instituttet (SSI) forventer, at der dukker flere tilfælde af listeria op i de kommende uger.

I går oplyste instituttet, at yderligere otte personer med listeria kan være smittet af kødpålæg. I dag skriver SSI, at ét af de tilfælde er blevet udelukket. De resterende syv kan fortsat have forbindelse til kødpålæg.

Alle rullepølser fra Jørn A. Rullepølser er nu væk fra handlen. Det oplyser Fødevarestyrelsen torsdag.

Ingen kommentarer

Før Jørn A. Rullepølser må åbne igen, skal de bevise overfor Fødevarestyrelsen, at de har fundet den konkrete kilde til listeria-udbruddet og har styr på det, oplyste styrelsen til DR i går.

Jørn A. Rullepølser oplyser, at de ikke har nogen kommentarer til udmeldingerne fra supermarkederne.