Superprotese giver benamputerede nyt liv

Benamputerede kan klatre og cykle med ny teknik for proteser, som danske læger forsøger sig med.

Den nye type benprotese kommer i første omgang ti benamputerede til gode. (© colorbox)

En Afghanistanveteran og ni andre, som har mistet et ben, får nu lavet en ny superprotese.

Den giver dem så meget føling med det nye ben, at patienterne både kan klatre og cykle og mærke, når de træder på en sten.

- Der er tale om en meget stor forbedring af livskvalitet. Ikke alene fordi den amputerede får bedre gang, kan sidde bedre og mulighed for at cykle. Også fordi der er færre problemer med protesen, siger overlæge dr.med. Peter Holmberg Jørgensen.

Svensk opfindelse

Det er Ortopædkirurgisk afdeling på Århus Universitetshospital, som har fået lov af Sundhedsstyrelsen til at afprøve en svensk opfindelse, der giver patienten mulighed for selv at klikke det kunstige ben af og på benstumpen.

Teknikken ligner den, som tandlægerne bruger, når de fæstner implanterede tænder på en titaniumskrue, der er skruet ind i folks kæber.

Klar i april 2011

Når benstumpen som med den hidtidige teknik blot stikkes ned i et hylster, så kan det give patienten problemer, når det er varmt og ligefrem føre til hudløshed.

Titaniumskruen på den nye slags protese skrues ind i lårbensknoglen. Operationen skal laves ad to omgange med et halvt års mellemrum. Og de første patienter vil være klatreklare til april 2011.

I Sverige har omkring et hundrede patienter fået sådan en slags protese.