Vinden flår i den mørkeblå hætte, der sidder fast i kraven på Casper Steinfaths frakke.
Uden at lade sig mærke af blæsten betragter han Vesterhavets bølger, der i taktfaste, højlydte slag kollapser ind over strandbredden ved Klitmøller.
- Det er jo ren magi, siger han.
For 29-årige Casper Steinfath er bølgerne her ikke bare hans 'legeplads.' De er hans 'arbejdsplads.' Nærmest før han kunne gå, tog hans forældre ham med ud på surfboard. I dag er han professionel surfer.
Men det er ikke længere med den samme ro, at han hver dag begiver sig ud på vandet. Når han ser det hvide skum, som bølgerne slynger ind over bredden, bliver han mistroisk.
- Jeg har ikke lyst til at bevæge mig hen til skummet. Jeg vil hellere holde mig lidt på afstand. Det er bare skræmmende, siger han.
Casper Steinfath frygter, at havskummet indeholder store mængder af de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.
- Vi er mange her i kystmiljøerne, der gerne vil vide; 'Hvor slemt står det til? Og i så fald: Hvad kan vi gøre ved det?', siger han.
Hør Casper Steinfath fortælle om sin bekymring for PFAS her:
Store mængder PFAS i havskum
Den seneste måned er bekymringen for PFAS taget til i surfermiljøet langs Vestkysten.
Tidligere på året blev der nemlig fundet meget store mængder PFAS i en prøve af havskum, der var skyllet ind over bredden i området ved Harboøre Tange.
Det fik myndigheder og kommuner til at undersøge badevandet flere steder rundt om i Danmark for PFAS. Ingen af stederne var der så meget PFAS i selve badevandet, at man vurderede, det var problematisk i forhold til grænseværdierne. Heller ikke ved Harboøre Tange hvor det stærkt forurenede havskum blev fundet.
Men flere eksperter peger nu på, at PFAS opkoncentreres i havskum. Processen med, hvordan det sker, er ret teknisk. Men helt kort fortalt kan der samle sig rigtig store mængder PFAS havskummet, når det blæser kraftigt.
- En af de evner, PFAS har, er, at det opkoncentreres i havskum. Derfor ser vi meget høje koncentrationer i havskum. Der er målt, hvad der svarer til 60.000 gange vores drikkevandskriterium i havskum, siger Rikke Markfoged, der er seniorprojektleder ved Teknologisk Institut.
Og problemet er formentlig ikke kun til stede omkring Harboøre Tange, selv om det var her, man opdagede det først i Danmark, lyder det.
- Jeg tror ikke, det her er et enestående tilfælde. Jeg forestiller mig, at det her er gældende for alle have og kyster, siger Rikke Markfoged.
Samme vurdering kommer fra Halfdan Sckerl, der er projektleder ved Region Midtjylland, som har været med til at undersøge PFAS-forureningen omkring Harboøre:
- Ud fra teorien om, at spredningen sker fra havskum og ind over land, er det jo ikke isoleret til Harboøre eller Agger Tange, så er det et Vestkyst-problem, fortæller han.
Surfer: Vi plasker jo rundt i skummet
Og det er altså det, der nu gør Casper Steinfath og en masse andre vandentuisiaster utrygge.
- Som surfere begiver vi os lige nøjagtig ud i den der brændingszone, hvor bølgerne venter, og skum opstår. Det er jo lige nøjagtig den zone, vi ligger og plasker rundt i, siger Casper Steinfath.
Også højskoleeleverne Jeppe Tonsberg og Silas Østergaard, der er på surferskole i Løkken, er bekymrede. Deres lærer Anders Mølbæk Mortensen ærgrer sig også.
Eksperter: Bad trygt i Vesterhavet
De eksperter, DR har talt med, er enige om, at du trygt kan bade i Vesterhavet, men de råder dig til at undgå det havskum, der opstår, når det blæser kraftigt.
- Personligt vil jeg bade præcis lige så lykkeligt, som før de her målinger blev foretaget, men jeg vil sikre mig, at jeg ikke indtager havskum, og ikke bader når der er kraftig havskumdannelse på havet, siger Rikke Markfoged fra Teknologisk Institut.
Samme melding lyder fra Tina Kold Jensen, der er professor på Syddansk Universitets afdeling for klinisk farmakologi, farmaci og miljømedicin.
- I badevandet er der jo ikke målt forhøjede værdier, så folk kan trygt bade, siger hun og tilføjer:
- Det er skummet, vi er bekymrede for, og om det er farligt eller ej, kan jeg ikke svare på nu, for det ved vi ikke ret meget om, men jeg ville da gå i bad og vaske min våddragt, hvis jeg kom i kontakt med det.
Styrelse vurderer ikke, det er farligt for surfere
Eksperterne ønsker ikke at gå i detaljer med, præcis hvordan surferne, der ofte er mange timer på havet, og gerne mens det blæser meget, skal forholde sig. De mener, der mangler viden på området.
DR har derfor spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, om surferne har grund til bekymring.
Styrelsen ønsker ikke at stille op til et interview, men har sendt et svar på mail.
- Med den nuværende viden på området og på baggrund af de eksisterende målinger vurderer vi i Styrelsen for Patientsikkerhed, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko at surfe i Vesterhavet, skriver styrelsen blandt andet.
Styrelsen understreger videre, at den holder øje med problematikken.
- Vi følger udviklingen på området og revurderer den sundhedsfaglige vurdering, hvis der tilkommer ny viden på området, der giver anledning til en ændret risikovurdering. Dette gælder også for viden om optagelse af PFAS over huden, der på nuværende tidspunkt er dårligt belyst.
Ved Vestkysten håber Casper Steinfath på grundige undersøgelser og åbenhed om det PFAS, der skvulper rundt i havene ud for vores kyster.
- Jeg drømmer selvfølgelig om, at der ikke er noget stort problem, men mest alt drømmer jeg om, at vi får det undersøgt og får det frem lyset, hvis der er et problem, siger han.