Hvad gør man, hvis man vil have unge til at rykke mod den del af Danmark, man selv er helt forgabt i?
Vestpå prøver de at finde svaret i et hus opkøbt af de lokale samt et tilbud til de unge om at kunne kombinere skole med surfing i baghavens bølger.
Ovenstående er en del af det surf-projekt, som en initiativgruppe i Hvide Sande har lavet i samarbejde med Ringkøbing Gymnasium.
I år er fire unge fra henholdsvis Aarhus, Horsens og Herning flyttet ind i huset og begyndt på gymnasiet. Derudover er to andre unge fra lokalområdet også en del af projektet.
Ideen kom fra lokale i Hvide Sande, og så var Ringkøbing Gymnasiums rektor, Lars Roesen, ellers hurtig til at sige ja.
- Ungdomsårgangen i vores kommune falder med 27 procent over 10 år, så vi er jo nødt til at gøre et eller andet, forklarer rektoren.
- Vi må spille med det, vi har at spille med, og noget af det er Hvide Sande og muligheden for at dyrke surf.
Trækket mod de større byer er ifølge Lars Roesen nogle større tendenser, som de ikke selv kan gøre så meget ved.
- Vi appellerer til politikerne om at gøre noget - de gør ikke så meget, de forsætter med at centralisere. Og så må vi gøre det, vi selv kan gøre, og det her er noget af det, siger han.
Alvilde og Oscar er tilflyttere
Alvilde Kobberup på 18 år har dyrket vandsport siden 10-årsalderen og er en af dem, der nu bor i huset, som er opkøbt af den lokale initiativgruppe i Hvide Sande.
- I Horsens havde jeg ikke rigtig andre, der dyrkede vandsport på samme måde, siger Alvilde Kobberup.
- Jeg manglede lidt nogle af gøre det med, og så kom den her mulighed, og så tænkte jeg: okay, måske er det nu, jeg bare skal gøre det, siger hun.
16-årige Oscar Duelund synes, det er mega fedt at være flyttet, selvom der selvfølgelig også er lidt afsavn ved det.
- Valget tog ikke alt for lang tid, men efterfølgende gik jeg meget og tænkte over, om det var det, jeg faktisk ville. Det med at flytte hjemmefra i en lidt tidlig alder var meget stort for mig. Men jeg fortryder ikke noget, siger han.
Er det ikke lidt kedeligt at være her i forhold til, at du kunne være hjemme i Herning?
- Nu bor mine forældre ude på landet, så det her er storby for mig, siger han.
Gunnar: Jeg er villig til at hjælpe med det meste
De unge har både omsorgspersoner samt koordinatorer, der sørger for at surfing og skole ikke kolliderer. De bliver også tilbudt et fritidsjob.
Og så har de den pensionerede fisker Gunnar Thygesen, der har sagt ja til at være deres vicevært.
- Det er fordi, jeg synes, det er fedt, at der er nogle unge mennesker, der er så dedikerede omkring deres sport, at de flytter herud, samtidig med at de skal passe deres undervisning på gymnasiet i Ringkøbing, siger han.
Selvom de unge ikke rigtig har gjort brug af ham endnu, så er han klar til at hjælpe med huset, eller hvis der er andet, de ikke selv kan finde ud af.
- Jeg har sagt, jeg er villig til at hjælpe med det meste. På nær kærestesorger, det vil jeg ikke blandes ind i, fortæller han.
Gunnar Thygesen er selv født i Hvide Sande og kunne da godt ønske, at der kom nogle flere unge til byen. Det kunne være, nogen bliver så glade for det, at de bliver eller kommer tilbage, når de er færdige med deres uddannelse, forklarer han.
Næste år satser Ringkøbing Gymnasiums rektor, Lars Roesen, på, at surf-projektet har 16 personer, og om 3-4 år håber han, at de kan oprette en satellitklasse, der både kan surfe og blive undervist fra Hvide Sande.
Indtil videre nyder Alvilde Kobberup og Oscar Duelund de gode bølger ved Vestkysten og gymnasiet i Ringkøbing.