Sværd, spyd og skjolde: Verdens største vikingetræf har 40 års jubilæum

1350 vikinger er samlet i Aarhus, hvor Moesgaard Strand er omdannet til en vikingelandsby.

Hvis du befinder dig ved Moesgaard Strand i Aarhus, skal du ikke være bange for, at en tidsmaskine har sendt dig tilbage til vikingetiden.

Lige nu finder verdens største vikingetræf nemlig sted, og området er omdannet til en vaskeægte vikingelandsby, hvor deltagerne lever, som vores forfædre gjorde for omkring 1000 år siden.

Vikingetræffet har i år 40 års jubilæum, og der er ankommet cirka 1350 mennesker fra hele verden for at deltage i arrangementet.

Fælles for dem alle er, at de har en stor interesse for vikingetiden, der fandt sted fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet.

Fra flyvevåben til farvekone

En af deltagerne er Elin Sonja Petersen, der på træffet har et værksted, hvor hun farver garn.

- Det er jo min interesse, så i stedet for at tage på svømmeweekend og bevæge sig i vandet hele tiden, så er jeg på vikingemarked, hvor jeg sover i mit telt og er sammen med gode venner. Her slapper jeg af, og her har jeg det godt, fortæller 'farvekonen', der til dagligt arbejder som oversergent i Flyvevåbnet.

- Det er noget helt andet, end jeg laver til hverdag. Så det er fint, tilføjer hun.

Det er 11. gang, Elin Sonja Petersen besøger vikingetræffet, og hun er glad for at kunne vise sit håndværk frem til de besøgende.

- Det er jo enormt fedt, for det giver mig mulighed for at formidle det, som jeg er glad for - altså vikingetiden. Det er derfor, at tøjet er håndsyet. Skoene er håndlavede. Vi sover i skind og koger mad på bålet, fortæller den seje kvinde, der er glad for at besvare de mange spørgsmål om vikingernes måde at leve på.

Åbent for gæster

Årets vikingetræf åbnede i mandags, og deltagerne har brugt de seneste dage på at opbygge lejren og træne vikingekamp.

I dag blev der åbnet op for besøgende, der til og med søndag kan udforske den store lejr, hvor der er opstillet 78 boder, som byder på alt fra keramik og våben til lam i kål.

For Elin Sonja Petersen er træffet en god måde at møde ligesindende.

- Vi har en fælles interesse, og så sidder vi jo og nørder. Altså, vi snakker jo arkæologi, selv om vi ikke er arkæologer. Men vi er jo interesserede i det. Så vi nørder. Og det gør man meget på sådan et marked her, siger hun.

Vikingetræffet ved Moesgaard Strand fandt for første gang sted i 1977, hvor dronning Margrethe og sønnerne, kronprins Frederik og prins Joachim, var med til åbningen.

Slagscenerne fra vikingeafsnittet i DR-serien Historien om Danmark blev optaget på 2016-udgaven af træffet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk