'Svært forstyrret personlighed' og 'udprægede narcissistiske træk': 52-årig får livstid efter endnu et partnerdrab

52-årig mand er blevet idømt livstid for drabet på sine to yngste børns mor. For 25 år siden blev han også dømt for kvindedrab.

Drabet skete i deres tidligere fælles bolig i Malling. (Foto: Tobias Nicolai © Tobias Nicolai)

Skiftevis kiggede han ned i bordet, over på sin advokat og lukkede øjnene.

Han var rolig og svarede stille på de spørgsmål, som både anklageren og hans forsvarer stillede ham.

Men det var heller ikke første gang, at den 52-årige Flemming Mogensen var til stede i en retssal, tiltalt for drab.

For 25 år siden blev han dømt for drab på sin ekskæreste, som han havde slået ihjel med adskillige knivstik.

I dag sad han igen på anklagebænken i Retten i Aarhus, tiltalt for drab på sin tidligere partner og sine to yngste børns mor, Freyja Egilsdóttir Mogensen.

Manden erkendte i retten, at han havde kvalt og parteret hende 29. januar i år i deres tidligere fælles hjem i Malling.

- Jeg har ikke lært noget. Jeg ved, at noget er min egen skyld, men jeg har ikke fået noget hjælp til at styre min psykiske tilstand siden drabet i 1995, sagde han i retten.

Retten i Aarhus valgte at idømme ham livstid – han havde selv håbet på forvaring.

Freyja Egilsdottir Mogensen var ikke længere sammen med Flemming Mogensen, da drabet skete. (Foto: PRIVAT © privat)

Var gået fra ham

Flemming Mogensen havde allerede under grundlovsføret erkendt drabet på sin tidligere hustru.

Den forklaring blev læst op i retten, og det var første gang, offentligheden fik lov til at høre, hvad der lå til grund for drabet på den islandske kvinde, Freyja Egilsdóttir Mogensen.

Parret var omkring et halvt år forinden gået fra hinanden. Flemming Mogensen var selv flyttet i en lejlighed, men parterne havde stadig et samarbejde om børnene.

I januar fortalte Freyja Egilsdóttir Mogensen, at hun havde fået en ny mandlig ven.

- Det var flere faktorer i det. Jeg skulle passe børnene, selvom det var hendes weekend. Hun tørrede bare en undskyldning af, at hun skulle have et par timer for sig selv, men hun skulle besøge sin ven.

- Jeg følte mig røvrendt over, at jeg skulle passe børnene, selvom hun skulle besøge vennen.

Derudover havde Freyja Egilsdóttir Mogensen fjernet hans navn på postkassen.

- Det irriterede mig det med postkassen. Det er totalt ligegyldigt, men der havde været flere ting, hvor vi var kørt skævt af hinanden.

- Du så ikke andre muligheder?, ville anklageren vide.

- Jeg vurderede ikke fordele eller ulemper - det var noget, der skete.

Sendte falsk sms

Efter drabet parterede Flemming Mogensen liget og gemte det efterfølgende på loftet.

- Det var nok en vildfarelse i mit hoved, at hvis jeg kunne få det hele til at forsvinde, så kunne jeg blive sammen med børnene. Jeg fik flashbacks til 1995, hvor jeg skulle aflevere min søn.

- Jeg troede nok i et splitsekund, at jeg kunne slippe fra det.

I timerne efter gik han en tur i området, han var i et supermarked, og efterfølgende hentede han børnene, som han skulle være sammen med den weekend.

I løbet af weekenden puttede han Freyja Egilsdóttir Mogensens simkort i en af børnenes telefoner, og han sendte en sms til hendes arbejdsplads, hvor han udgav sig for at være hende, som meldte sig syg.

I løbet af weekenden gravede han flere af ligdelene ned i haven.

Da Freyja Egilsdóttir Mogensen ikke hentede det yngste barn i børnehave efter weekenden, blev Flemming Mogensen kontaktet.

I retten har han forklaret, at han var sammen med børnene hjemme i deres tidligere fælles hjem, og at han først tirsdag morgen efter drabet meldte hende savnet.

Flemming Mogensen blev allerede anholdt i timerne, efter han selv havde meldt hende savnet. Senere på aftenen fandt politiet ligdele af Freyja Egilsdóttir Mogensen i haven.

Manden har siddet fængslet lige siden.

Er farlig for partnere

Under varetægtsfængslingen blev Flemming Mogensen mentalundersøgt, og her kom det frem, at han er farlig over for de kvinder, som han indgår et forhold med.

- Han har en svært forstyrret personlighed med primitive og udprægede narcissistiske træk bag en tilsyneladende velfungerende facade, læste anklageren op i retten.

- Han kan vise sig ekstrem farlig over for visse typer. Særligt kvinder der står i forhold til ham og - som han mistænker - vil forlade ham, fordi han ikke længere kan oprette fantasien om det modsatte, står der videre i undersøgelsen.

- Han følte sig ført bag lyset. Der var brudte aftaler, som han selv mente, de (Freyja Egilsdóttir Mogensen og dømte red.) havde. Hans reaktion var at forsøge at genvinde kontrollen og hævne den krænkelse og det ydmygende svigt for at opnå forløsning for de mange opsparede følelser, hed det videre.

Undervejs påpegede Flemming Mogensen flere gange, at han ikke havde fået hjælp, siden han slog sit ældste barns mor ihjel i 1995.

- Jeg lever i en anden verden end resten af min omgangskreds, når der først er et brud. Det er først nu her i 2021, at der er gået et lys op for mig. Jeg har ikke fattet en skid af det, sagde han.

Retten valgte at følge anklagemyndighedens påstand om livsvarigt fængsel. Flemming Mogensen har bedt om betænkningstid i forhold til, om han vil anke straffen.

I 1996 blev han idømt 10 års fængsel.

FacebookTwitter