Svamp i byg giver 'eksplosive' øller

En stor del af den danske byg fra sommerens høst er inficeret med fusarium, der kan give nærmest eksplosive øller.

Svamp i byg får øl til at skumme over (© stock.xchng)

Den meget fugtige sommer i Danmark har medført, at der er kommet en betydelig stigning i forekomsten af svampen fusarium i byg.

En stor del af den danske byg anvendes til ølbrygning, men ølbrygning og fusarium er en meget dårlig blanding, skriver Ingeniøren.

Højt skum -

Fusarium efterlader nogle proteiner i byggen, som forårsager det, vi kalder overskumning. Det er ikke farligt for mennesker, men den forårsager det her problem, siger lektor Henrik Siegumfeldt fra Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi på KU Life til ing.dk.

Danmark er sammen med Frankrig de største eksportører af byg til ølbrygning, og ifølge hjemmesiden Agrimoney er over halvdelen af den danske byghøst i år inficeret med fusarium.

Med til at forværre problemet har været, at inficeret byg er blandet sammen med ikke inficeret byg, hvilket ifølge lektor Henrik Siegumfeldt betyder, at hele partiet vil blive betragtet som inficeret.

Højere bygpriser

Ifølge Agrimoney har problemerne med den danske høst fået smilet frem hos landmænd i andre lande, hvor priserne på byg, der kan anvendes til ølbrygning, er gået betydeligt op.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk