Svend blev taget i skridtet: ’Mine kolleger kaldte det et personalegode’

Flere unge mænd oplever seksuel chikane på jobbet. Men risikerer at blive latterliggjort.

(Foto: José Ramanamihantatsoaran © dr)
(Foto: José Ramanamihantatsoaran © (c) DR)

- Pludselig rakte hun ud og tog fat i skridtet på mig og holdt fast. Jeg fik et chok, for jeg var helt uforberedt.

Sådan fortæller den 33-årige social- og sundhedsassistent Svend Arne Hansen. Han er én af et stigende antal unge mænd, der har oplevet seksuel chikane på jobbet.

Omkring én ud af 20 mænd mellem 18 og 24 år svarer, at de i løbet af det seneste år er blevet udsat for sexchikane på jobbet. Det viser en ny stor undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). I 2012 var tallet cirka én ud af 70.

Svend Arne Hansen var 23 år og helt nyuddannet, da han første gang mødte den demente kvinde, som overtrådte hans grænser seksuelt ved at tage ham i skridtet:

- Det var helt konsekvent sådan, hun gjorde, når hun ville have min opmærksomhed. Andre mandlige kolleger oplevede det også. Til sidst lærte jeg mig selv ikke at stå med fronten til hende, fortæller han.

Flere mænd oplever sexchikane

Svend Arne Hansen har også flere gange siden oplevet at få uønsket seksuel opmærksomhed fra borgere og patienter.

- Det er kun et par uger siden, at jeg fik et klap i røven, og jeg har også oplevet, at demente kvinder har forsøgt at kramme og kysse mig og trække mig ned i sengen.

Sexchikane er et tabu for mænd

Hos fagforeningen FOA, der organiserer social- og sundhedsassistenter som Svend Arne Hansen, oplever man, at seksuel chikane er tabubelagt blandt mænd:

- Hvis man som mand siger, at man har været udsat for seksuel chikane, så risikerer man at blive latterliggjort, fordi der er en stereotyp om, at mænd altid er interesserede i sex. Så mænd får at vide, at de bare skal være glade for opmærksomheden, siger arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal fra FOA.

Det kan Svend Arne Hansen sagtens genkende:

- ’Nå, er det bare det, du har oplevet? Det er da bare et personalegode.’ Sådan var reaktionen fra mange af kollegerne. Folk betragtede det ikke som seksuel chikane, fordi jeg var en mand, siger han.

Charlotte Bredal mener, at det reelle omfang af seksuel chikane blandt mænd er endnu større, end den nye undersøgelse viser. Derfor ser hun faktisk også et positivt element i, at et stigende antal unge mænd nu angiver, at de har været udsat for seksuel chikane:

- Det kan være et tegn på, at der er ved at komme en mere åben kultur blandt mænd i forhold til det her emne. Jeg tror, at unge mænd i dag er mere bevidste om, at det er noget, man heller ikke skal acceptere som mand, og derfor italesætter de det også som noget, der ikke er i orden, siger Charlotte Bredal.

Sexchikane giver sygemeldinger

Der er stadig flest yngre kvinder, som svarer, at de bliver udsat for seksuel chikanearbejdsmarkedet, viser den nye undersøgelse fra NFA – men en norsk undersøgelse antyder, at det kan skyldes, at mænd og kvinder definerer seksuel chikane forskelligt, fortæller seniorforsker Ida E. H. Madsen.

Spørger man mænd og kvinder overordnet, om de har været udsat for seksuel chikane, svarer langt flere kvinder end mænd ja. Men spørger man ind til konkrete hændelser, som kan kategoriseres som seksuel chikane, så bliver forskellen mellem kønnene noget mindre, viser erfaringen fra Norge.

Samtidig er der forskning, der tyder på, at mænd har en øget risiko for lange sygemeldinger i forbindelse med seksuel chikane:

- Så selv om mænd mindre hyppigt end kvinder er udsat for seksuel chikane, så tyder det på, at konsekvenserne er værre for mænd, når de så rent faktisk er udsat for seksuel chikane, siger seniorforsker Ida E. H. Madsen fra NFA.

Svend Arne Hansen oplevede, at det kunne gå ud over hele hans arbejdsdag, når han skulle ind til den demente kvinde, der tog ham i skridtet.

- Jeg tænkte: ’Åh nej! Hvordan bliver det i dag?’

Samtidig måtte han bearbejde oplevelserne alene, fordi det blev negligeret på arbejdspladsen af både kolleger og ledelse.

- Et eller andet sted kan en dement borger jo ikke gøre for det, for de bliver mere og mere impulsstyrede. Men på den anden side er det ikke i orden, at man bliver udsat for seksuel chikane på sit arbejde. Man er der som professionel for at hjælpe den pågældende, siger han.

Svend Arne Hansen arbejder i dag i hjemmeplejen i Randers. Her cykler han ofte ud til de borgere, som han skal hjælpe. Og her bliver de altid sendt to sammen ud til borgere, som kan finde på at opføre sig seksuelt grænseoverskridende over for sosu-assistenterne, fortæller han.

Det har været meget forskelligt, hvordan der er blevet taget hånd om oplevelser med sexchikane på de arbejdspladser, Svend Arne Hansen har haft. Derfor efterlyser han, at arbejdspladserne og deres ledelser sikrer, at det ikke er et arbejdsvilkår, man skal leve med. Hverken som mand eller kvinde.

- Man kan for eksempel sørge for, at man altid går to sammen ind til de borgere, som kan finde på at chikanere. På den måde kan den ene aflede borgerens opmærksomhed, imens den anden udfører de arbejdsopgaver, der er. Sådan er det på min nuværende arbejdsplads.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) siger:

  • Det fortjener opmærksomhed, at flere mænd - og især de yngre - siger, at de bliver udsat for seksuel chikane, for det er selvfølgelig ret alvorligt, synes jeg.

  • Der har været meget tabu omkring, hvorvidt mænd kan være udsat for sexchikane, og derfor er det sådan set godt, at vi nu får en diskussion om det.

  • Derfor synes jeg også, at vi skal have en større viden, end den vi har i dag, og jeg vil overveje, om der skal laves en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der kan ligge i de her tal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk