Tema Udflytning af arbejdspladser

Svend flytter med til Brønderslev: Jeg bliver måske den eneste

Ud af de 22 medarbejdere i Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, der skal flytte fra København til Brønderslev, fornemmer 61-årige Svend Thomsen, at han nok bliver den eneste, der flytter med.

Fredag klokken 14.30 skal finansminister Claus Hjort Frederiksen i et åbent samråd forklare, hvorfor 3.900 statslige arbejdspladser - heriblandt 61-årige Svend Thomsens (billedet) - skal flyttes fra København.

Når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag skal forklare udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser, vil Svend Thomsen formentlig lytte med.

Den 1. oktober 2015 fik den 61-årige jurist nemlig at vide, at hans afdeling i Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) skal flyttes fra København til Brønderslev. Men:

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

- Det kan meget vel blive sådan, at jeg er den eneste, der flytter med derop, siger Svend Thomsen.

Starter med at pendle

Siden nyheden om udflytningen af de statslige arbejdspladser kom ud i efteråret, har det meste af snakken på Svend Thomsens arbejdsplads handlet om det faktum, at han og kollegaerne plus kærester, familier og børn skal rykke cirka fire en halv times kørsel nordvestpå, hvis de vil beholde deres arbejde.

Om de vil flytte til Brønderslev, skal staten have svar på senest 15. februar. Men uden at vide det fornemmer Svend Thomsen, at han nok bliver den eneste i afdelingen, der følger jobbet til Nordjylland.

- I første omgang vil jeg forsøge at pendle. Vi har fået tilbudt en pendlerordning, hvor vi kan være deroppe i tre dage og få to hjemmearbejdsdage. Den model overvejer jeg til at begynde med, siger Svend Thomsen.

Derefter vil han og konen - med dennes samtykke - formentlig udskifte rækkehuset i Roskilde med en bolig i Brønderslev. Ikke permanent, bare i nogle år.

- Vi vil beholde rækkehuset, som vi lejede os ind i for tre år siden, og så flytter vi tilbage til det, lyder den foreløbige plan.

Svend Thomsen lægger ikke skjul på, at hans alder er en afgørende faktor i beslutningen om at rykke med til Brønderslev.

- Der er en stor risiko for, at jeg ikke finder et andet job. Jeg er 61 år gammel, og der er kun lidt mere end fem år til pension.

Dårligere service

Ligesom mange af sine kolleger har Svend arbejdet i afdelingen i rigtig mange år. Han frygter, at der forsvinder en stor del erfaring med behandling af klager over beslutninger taget i arbejdsløshedskasserne med udflytningen af arbejdspladserne.

- Den arbejdsplads, den klagesinstans, jeg er ansat i kommer ikke til at fungere, og det går ud over de borgere, der har brug for hjælp fra den klageinstans, siger Svend Thomsen.

Hvordan bliver de ramt?

- Det vil få den konsekvens, at de borgere, der har brug for at få behandlet en klagesag, ikke kan få den behandlet. Og hvis de kan, så kommer det til at tage meget lang tid. Det vil resultere i en meget ringere service for de mennesker, der har brug for at få efterprøvet en afgørelse fra deres arbejdsløshedskasse, understreger Svend Thomsen.

Hvad kan konsekvensen blive af det?

- Nogle mister deres ret til dagpenge, eller de kan blive mødt med et stort krav om at betale penge tilbage, hvor vi ikke kan efterprøve, om det er rigtigt.

Samråd med Claus Hjort

Fredag klokken 14.30 skal finansminister Claus Hjort Frederiksen i åbent samråd om udflytningen af de statslige arbejdspladser. Men ministeren kan formentlig ikke sige noget, der vil få beslutningen om at flytte arbejdspladserne i Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring til at give mening for Svend Thomsen.

- Nej, det kan han ikke. For lige nu handler det om kvantitet og ikke om kvalitet i den måde, man har valgt at gribe det an på. Selvfølgelig vil man gerne have vækst i udkantsområderne, men den her udflytning er ikke sket i en faglig sammenhæng, siger Svend Thomsen og pointerer:

- Størstedelen af dem, der klager over afgørelser, bor i hovedstadsområdet, ligesom vores interessenter gør det. Der er meget få i Nordjylland, der klager over en afgørelse fra deres arbejdsløshedskasse, så jeg ser ingen bedre balance i det.