Svend Lings: Nu må jeg indstille min aktivitet - undskyld

Fynsk læge overvejer at anke sin dom for medvirken til selvmord til landsretten.

Svend Lings vil indstille sin rådgivning og håber, at hans dom vil blive omstødt i landsretten. (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Den pensionerede læge Svend Lings synes, at det er uretfærdigt, at han i dag er blevet kendt skyldig i at rådgive om selvmord.

Gennem flere år har han rådgivet personer, der ønskede at tage deres eget liv om, hvordan de kunne gøre det. Ved Retten i Svendborg har han fået 40 dages betinget fængsel for i to sager at have medvirket til selvmord.

- Jeg har sådan set ikke gjort andet end at benytte mig af ytringsfriheden. Jeg har lagt en selvmordvejledning på internettet, som justitsministeren har sagt er fuld lovlig. Når jeg har snakket med patienterne, har jeg ikke gjort andet end at citere fra den selvmordsvejledning, forklarer han.

Undskyldning til de syge

Svend Lings har hele tiden stået ved at have rådgivet personer om, hvordan de ved hjælp af receptpligtig medicin kan tage deres eget liv. Han er passioneret fortaler for aktiv dødshjælp og mener ikke, at han har gjort noget forkert.

- Selvmord er en menneskeret. Det har Menneskerettighedsdomstolen fastslået. Hvordan kan det være forkert at hjælpe svage og lidende mennesker til den menneskeret? Det kan jeg ikke forstå, siger han.

Hvis Svend Lings fortsætter sin praksis med at give vejledning over telefon og mail til personer, der er syge og ønsker at dø, risikerer han at komme i fængsel.

Derfor overvejer han lige nu at anke dommen med håbet om, at den i landsretten vil blive omstødt, så han kan fortsætte med at vejlede om selvmord.

Indtil da har han besluttet at indstille sin praksis, selv om det er mod hans vilje.

- Jeg vil gerne give en undskyldning til de syge, for nu ved jeg, at der ligger mange rundt omkring og havde håbet på hjælp, som jeg må lade i stikken indtil videre, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk