Svensk borgmester med åbent brev til Mette Frederiksen: 'Svarer til en lukket grænse mellem København og Roskilde'

Partier på Christiansborg tøver med at åbne grænsen til Sverige.

Grænsen fra dansk side har været lukket siden 14. marts. Og det skader hele Øresundsregionen, påpeger Lunds borgmester, Philip Sandberg. (Foto: Kim Dang Trong © DR © DR Nyheder)

Frustrationen over udsigten til fortsat lukkede grænser på den danske side af Øresund får nu borgmesteren i Lund til at øge presset på de danske politikere.

Philip Sandberg har i et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) advaret imod, at særligt det fælles arbejdsmarked i Øresundsregionen er ved at krakelere.

- Jeg har skrevet brevet, fordi jeg er bekymret på vegne af vores fælles region. Den lukkede danske grænse gør, at vi mister konkurrencekraft og tilvækst. Vi får flere arbejdsløse, mister skatteindtægter og får større sociale kløfter.

- En lukket grænse mellem København og Lund svarer til en lukket grænse mellem København og Roskilde.

Som DR Nyheder skrev i går, så ser også den svenske regering alvorligt på en fortsat lukning af den danske grænse.

Ministeren for nordisk samarbejde, Anna Hallberg, har ifølge Aftonbladet ligefrem kaldt det for en "urimelig diskriminering", hvis Danmark vælger at åbne grænsen til Tyskland, men ikke til Sverige.

Frustrationer på grønttorvet i Lund

DR Nyheder har været en tur på grønttorvet i universitetsbyen Lund, der ligger en lille times kørsel fra København.

I den sydsvenske by er flere af de forretningdsdrivende trætte af, at de fortsat ikke kan rejse til Danmark.

- Vi forstår ikke, hvorfor de åbner til Tyskland og ikke til Sverige, siger blomsterhandler Jon Falck, selvom en åbning af de sydlige grænser ikke er besluttet endnu.

Blomsterhandler Jon Falck. (Foto: DR Nyheder)

Grønthandler Annika Schmidt er heller ikke tilfreds med at kunne kigge over på et lukket land.

- Det er ikke så sjovt. Specielt ikke når danskerne kan komme herover, siger hun.

På borgmesterkontoret i Lund betragtes det som et stort problem, hvis ikke grænserne snart bliver åbnet på begge sider af Øresund.

De negative konsekvenser oplevede man også tilbage i 2015 og 2016, da Sverige indførte id- og grænsekontrol i forbindelse med de store flygtningestrømme, der rejste op gennem Europa og Danmark.

- Grænselukningen gør det svært for virksomhederne at føre forretninger på den anden side af sundet. Vi kan heller ikke bruge regionens store lufthavn i København. Og så svækker det tilbøjeligheden til at arbejde på tværs af sundet, siger Philip Sandberg.

V åbner dør på klem for skåninge

Flere partier herhjemme er dog bange for, at en grænseåbning mod Sverige vil betyde mere smittespredning.

- De har jo valgt en helt anden kurs end det, som resten af det vestlige Europa har gjort, siger Danske Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Han henviser til, at mens andre lande har lukket skoler, daginstitutioner, forretningsliv og offentlige arbejdspladser, så har svenskere valgt at holde det meste åbent.

Og nabolandene imellem er der store forskelle på smitte- og dødstal. I Sverige, hvor knap 3.700 mennesker er døde med coronavirus, er der 35,8 dødsfald per 100.000 indbyggere.

I Danmark og Tyskland ligger tallene tæt på hinanden med henholdsvis 9,26 og 9,52 dødsfald per 100.000 indbyggere.

Jakob Ellemann-Jensen (V) udelukker ikke særlige lempelser for skåninge. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Heller ikke hos Venstre er formand Jakob Ellemann-Jensen klar til at åbne for grænsen til Sverige.

- Jeg tror, at vi måske er lidt udenfor svenskernes sarte følelser i den her situation. Dem har jeg stor respekt for, men det her handler altså om en alvorlig virus.

Jakob Ellemann-Jensen vil dog ikke afvise, at lempede regler for for eksempel Skåne kan komme på tale.

- Der er stor forskel på, hvor meget smitten er udbredt, siger han.

'Det er urimeligt'

I Skåne er der kun otte dødsfald per 100.000 indbyggere - altså færre end i Danmark.

Det er også et af de bedste argumenter for at åbne grænsen fra dansk side, mener Lunds borgmester.

- Man kunne forestille sig, at dem, der bor i Skåne og måske også i Halland og Blekinge, de gamle danske områder, får mulighed for at rejse til Danmark.

I den svenske Riksdag er det dansk-svenske medlem af Centerpartiet Niels Paarup-Petersen stærkt optaget af situationen omkring den lukkede danske grænse.

Niels Paarup-Petersen er født i Vojens, men bor i dag i Malmø. Han blev valgt ind i Riksdagen i 2018 for Centerpartiet. (Foto: DR Nyheder)

Han mener ikke, det giver mening at bruge de nationale svenske coronatal som argument for at holde svenskerne ude af Danmark.

- I Skåne er der jo bedre styr på coronasmitten end i København og på Sjælland. Og det er jo det, det hele handler om. Det handler ikke om følelser, det handler om fakta.

- Samtidig er der masser af københavnere og sjællændere, der løber rundt i Skåne og Malmø. De er på badeanstalter, fitnesscentre, golfbaner, men vi må ikke komme på besøg hos vores familier på den anden side. Det er urimeligt og har ikke ret meget med sundhed at gøre.

DR Nyheder har her til aften forsøgt at få Statsministeriet i tale med henblik på et interview med statsminister Mette Frederiksen. Men det har ikke været muligt.

FacebookTwitter