Svensk dommer: 22-årig anholdt skal udleveres til Danmark

Beslaglagte genstande kan ifølge dommeren også udleveres til dansk politi.

Retten i Malmø behandler lige nu sagen om udlevering af en 22-årig mand. Han er mistænkt i sagen om bombesprængning ved Skattestyrelsen. (Foto: 10600 Andreas Hillergren/TT/Ritzau Scanpix) (Foto: © 10600 Andreas Hillergren/TT, Scanpix)

Tilhørerpladserne i retslokale 30 i byretten i Malmø var stopfyldt her til eftermiddag.

Her har en dommer netop afgjort, at en 22-årig svensk statsborger, der er mistænkt som gerningsmand til bombeangrebet ved Skattestyrelsen, skal varetægtsfængsles og siden udleveres til Danmark.

Den 22-årige var også til stede i retten, men et blåt håndklæde dækkede hans ansigt, da pressen kom til stede i retslokalet.

- Han vil ikke kunne genkendes af offentligheden, lød det fra hans forsvarer, Anders Malm, da retsmødet gik i gang.

Af dommeren fik den 22-årige dog at vide, at han skulle fjerne håndklædet delvist, så dommeren kunne se hans ansigt.

- Er det okay sådan, spurgte den 22-årige, da han løftede lidt på håndklædet.

- Ja, jeg kan se dig nu, lød det fra dommeren, der efterfølgende lod retsmødet begynde.

Den 22-årige har nægtet at lade sig udlevere til Danmark, og han har derfor ønsket sagen prøvet ved de svenske domstole. Men her besluttede en dommer altså, at alle krav til en udlvering er opfyldt.

Den 22-årige har nu syv dage - indtil den 23. august - til at klage over afgørelsen til det, der svarer til landsretten i Sverige.

Uvist hvorfor han ikke vil udleveres

Offentligheden nåede ikke at høre, hvorfor den 22-årige ikke vil udleveres. Dommeren valgte nemlig at lukke dørene, så presse og pårørende måtte forlade retslokalet.

Inden dørlukningen nåede den svenske anklager at forklare, at hun mener, at den 22-årige bør varetægtsfængsles og udleveres til Danmark, fordi der ellers er risiko for, at han vil flygte.

- Jeg mener desuden, at der findes risiko for, at han destruerer beviser eller på anden måde modarbejde sagens opklaring, forklarede anklageren.

Det var på samme grundlag, at dommeren valgte at både fængsles og sige god for udlveringen til Danmark.

Dansk politi får beslaglagte ting

En repræsentant fra dansk politi var også til stede ved retsmødet i Malmø.

Her kom det også frem, at dansk politi ønskede i alt 11 beslaglagte genstande udleveret til Danmark.

- Der er tale om mobiletelefoner, computer, hukommelseskort, PlayStation, tøj og sko, forklarede den svenske anklager.

Tingene blev beslaglagt ved de ransagninger, som svensk politi foretog i forbindelse med anholdelsen tirsdag aften. Her var dansk politi også til stede.

Ligesom med spørgsmålet om udlevering af den 22-årige anholdte, sagde den svenske dommer god for, at de beslaglagte ting kan komme til Danmark og blive undersøgt af dansk politi.

22-årig ikke tidligere straffet

Hverken svensk eller dansk politi ønsker at fortælle, om det var på bopælen eller et andet sted, at han blev anholdt i går aftes.

Det skyldes, at sagen er hemmelighedsstemplet i Sverige, og at dansk politi vil begære lukkede døre, når den 22-årige kommer til Danmark og skal stilles for en dommer.

Der findes hos retterne i Sverige ikke oplysninger om, at den 22-årige tidligere er straffet.

Svensk politi havde til et pressemøde her til eftermiddag heller ikke meget at sige om sagen.

- Det er dansk politi, der har bedt om hjælp. Så det er dem, der må kommentere. Vi hjælper selvfølgelig altid gerne Danmark, lød det fra anklager Kristina Lindhoff Carleson.