Svensk hackerlegende risikerer lang straf i København

En svensk stjernehacker og et dansk geni står anklaget i Danmarks største hackersag nogensinde.

Gottfried Svartholm Warg står sammen med en 21-årig dansker til at få op mod seks års fængsel, hvis de kendes skyldige i Danmarks største hackersag, der starter i dag. (© Scanpix)

En svensk hacker med heltestatus, en dansk teenager med fotografisk hukommelse og millioner af danskeres personlige oplysninger.

Det er ingredienserne i Danmarks største hackersag, der tager os omkring både Australien, Cambodja og Sverige.

En historie, der betød måneders fri leg i det danske kørekortregister, massiv kritik af IT-sikkerheden i Danmark og selvransagelse hos det offentlige, træder nu ind i retssalen.

Adgang til personlige oplysninger i fem måneder

Gottfried Svartholm Warg er en stjerne i hackermiljøet under sit alias Anakata. Den 29-årige svensker var hjernen bag fildelingssitet The Pirate Bay, der revolutionerede piratkopiering efter starten i 2008.

I februar 2012 blev han kontaktet af en anonym person på nettet. Han opfordrede Warg til at bryde ind i blandt andet CSC, der forvalter det danske kørekortregister. Efter mange forsøg lykkedes det i april 2012 og Warg havde adgang til millioner af danskeres personfølsomme oplysninger i næsten fem måneder.

Sammen med den anonyme hjælper, der viste sig at være en nu 21-årig dansk IT-konsulent, er Warg tiltalt for at bryde Straffelovens paragraf 193, der omhandler forstyrrelser af blandt andet informationssystemer. Kendes de skyldige, kan det medføre op til seks års fængsel.

Begge tiltalte nægter sig skyldige.

Anholdt i Cambodja

Gottfried Svartholm Warg blev anholdt 30. august 2012 af svensk politi i sin lejlighed i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Det var i forbindelse med en anden sag.

Den 21-årige dansker blev anholdt 5. juni sidste år. Han beskrives som et computergeni med fotografisk hukommelse. Han har endnu ikke sagt et ord til politiet, men han forventes at udtale sig i retten.

Politiken skriver, at den dengang 18-årige mand i 2011 rejste til Brisbane i Australien for at arbejde for et IT-sikkerhedsfirma. I marts 2012 skulle han være rejst fra Brisbane til Cambodja, hvor Gottfried Svartholm Warg boede.

Ifølge anklagemyndigheden var der i løbet af den uge 50 forgæves forsøg fra Anakatas computer på at bryde ind i CSC. Det var godt en måned, før CSC blev hacket.

Største hackersag nogensinde

Sagen omtales som den største hackersag i Danmarks historie og ifølge Henrik Føhns, der er vært på teknologimagasinet Harddisken på P1, er det især længden på lækagen, der er opsigtsvækkende.

- Lækken har været åben så længe, at man ikke ved, om de kan have delt oplysningerne med andre. Det er det største sikkerhedshul, vi har haft herhjemme, siger han.

Der blev offentliggjort en rapport i sidste uge, som udtalte massiv kritik af både Rigspolitiet og CSC for ikke at have godt nok styr på sikkerheden.

Ført til ændringer

Sagen har da også allerede ført til eftertanke for myndighederne.

- Den her sag har direkte ført til ændringer. Der har været masser af selvransagelse, og man har spurgt sig selv, hvordan det her kunne ske. Konklusionen er, at man ikke har haft sikkerheden i orden, siger Henrik Føhns.

Endnu værre er det for de danske myndigheder, at det end ikke var dem selv, der opdagede lækken. Det gjorde svenskerne, da de var i gang med at efterforske en helt anden sag.

- Der har uden tvivl været et stort svigt her, fastslår Henrik Føhns.

Facebook
Twitter