Svensk kritik af roma-udvisninger

De danske myndigheder brød EU-lovgivningen, da de udviste en gruppe romaer tidligere på måneden. Det mener Sveriges demokratiambassadør.

Den svenske demokratiambassadør, Maria Leissner, anklager Danmark for at være racistiske og bryde EU-lovgivningen ved udvisning af romaer. (© www.romaniglinda.se)

23 romaer blev anholdt den 6. juli i København og efterfølgende udvist af Danmark.

Det er i strid med lovgivningen i EU, kritiserer Maria Leissner. Hun er ordførende for Rådet vedrørende roma-spørgsmål under den svenske regering.

- Det er helt tydeligt, at Danmark ikke har fulgt direktivet om fri bevægelighed, og det er tydeligt, at de har racistiske motiver for at agere sådan, siger Maria Leissner til Sveriges Radio.

Maria Leissner var i midten af 90'erne politisk ordfører for Folkpartiet i Sverige. Nu er hun demokratiambassadør, som er en diplomatisk titel, der er udpeget af regeringen.

Brud med direktiv

Romaerne blev anholdt, da de overnattede i henholdsvis en tom bygning og i et buskads på Amager i København.

Maria Leissner er oprørt over, at dansk politi har anholdt EU-borgere.

- I følge dansk politi, så havde de sovet på illegale pladser. Men som EU-borgere gælder den fri bevægelighed, og Danmark bryder mod EU-direktivet ved at udvise romaerne, siger hun.

Svensk kritik afvises

Kritikken fra Sverige bliver pure afvist af Konservatives integrationsordfører, Naser Khader.

- Det lyder som om, Maria Leissner ikke har ordentlig indsigt i den sag. Vi udviser jo ikke folk, blot fordi de er romaer, siger Naser Khader.

Han henviser til, at politiet har vurderet, at romaerne var i gang med kriminelle aktiviteter i Danmark.

- Hvis folk opfører sig ordentligt og ikke begår kriminalitet, så bliver man ikke udvist, supplerer Naser Khader.

Arbejde er afgørende

Også Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, afviser den svenske kritik.

- Arbejde er jo det centrale for den frie bevægelighed. Men romaerne arbejder ikke, siger Karsten Lauritzen til Sveriges Radio.

Gråzone

Sagen om udvisningen af romaerne er en gråzone, mener Hjalte Rasmussen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet.

Han afviser dog, at romaer kan udvises, fordi de ikke arbejder. Den regel er for længst lavet om i EU.

Som reglerne er i dag, så er det afgørende, om romaerne har en sygeforsikring og midler til eget underhold - altså penge til at forsørge sig selv.

- Hvis regeringen kan bevise, at hver enkel af romaerne manglede midler til eget underhold og sygeforsikring, så har man lov at vise dem ud. Så er der ikke tale om racisme eller noget som helst, siger Hjalte Rasmussen.

Beviserne skal holde

Han understreger dog, at det ikke er lovligt at statuere et eksempel og smide en gruppe ud. Beviserne skal være der mod hver enkelt udvist.

Hjalte Rasmussen har kun fulgt sagen gennem pressen. Ud fra det, han har læst, så virker udvisningerne lovlige.

- Når man læser om, hvordan romaerne ernærede sig i Danmark, så synes jeg, det er i orden, siger han.

Facebook
Twitter