Svensk leder af en nynazistisk bevægelse: 'Vores mål er at overtage magten i hele Norden'

En terrorforsker kalder bevægelsen for en 'terrororganisation' og mener, den skal forbydes.

Aktionerne, der kædes sammen med Den Nordiske Modstandsbevægelse, udspiller sig på mange forskellige måder.

Medlemmer fra bevægelsen sætter blandt andet klistermærker op rundt om i Danmark, og de har hængt en dukke i menneskestørrelse ned fra en bro med et skilt på, der advarer mod homoseksuelle. Ligesom medlemmer er sigtet for hærværk på den jødiske gravplads i Randers.

Og de aktioner foregår ikke kun på dansk jord. Den nynazistiske bevægelse er til stede i hele Norden, og den har sit udspring i Sverige. Det er også her, bevægelsen styres fra af den svenske leder Simon Lindberg.

Han medvirker i en ny P1 Dokumentar. Og i den lægger han ikke skjul på, at deres mål er at overtage magten i Norden:

- Vi kommer til at bruge de midler, der er nødvendige, for at tage magten. Vi arbejder civilt og legalt, så længe vi har mulighed for at gøre det, lyder det fra Simon Lindberg.

Alligevel understreger han i udsendelsen, at hvis der kommer en dag, hvor bevægelsen eksempelvis bliver forbudt, kan andre midler blive nødvendige:

- Vi vil vi gøre alt for at tage magten i Norden. Hvis vi forbydes, må vi jo tage andre metoder i brug for at nå vores mål. Hvilke det bliver, må vi se, men vi kommer ikke til at opgive vores kamp, selvom organisationen skulle blive forbudt.

Hærværk, vold og bombeattentater

I Finland er der allerede et midlertidigt forbud mod Den Nordiske Modstandsbevægelses aktiviteter, efter at et medlem af bevægelsen sparkede en forbipasserende omkuld til en demonstration i Helsinki. Offeret døde efter at have været indlagt efter episoden.

Lige nu sidder et af de ledende medlemmer i bevægelsen i Danmark varetægtsfængslet. Sammen med én anden fra bevægelsen er han anholdt og sigtet for hærværk på den jødiske gravplads i Randers og for en række andre forhold, der også involverer hærværk og hadforbrydelser.

Politiet tager sagen meget alvorligt, og de sigtede risikerer - hvis de bliver dømt - op til seks års fængsel.

Selvom Simon Lindberg siger, at selve bevægelsen ikke laver den slags hærværk, siger han alligevel til P1 Dokumentar:

- Vi gør ikke sådan noget, men jeg har forståelse for, at der findes folk, der gør det.

'Overordentlig voldelig bevægelse'

På bevægelsens hjemmeside ligger mange beskrivelser af de aktioner, medlemmerne udfører. Her skriver de også stærkt kritisk om jøder og indvandrere.

Medlemmerne af den Nordiske Modstandsbevægelse bruger ordet race, når de diskuterer, hvem der ifølge dem bør have lov til at være i Norden, og hvem, der ikke bør. De benytter udtrykket 'racefremmede.'

- Hvis den udvikling, vi ser nu, fortsætter, kommer det nordiske folk til at blive udryddet biologisk, så det må stoppes helt. Vi er nødt til at sende mange tilbage, så vi kan sikre vores overlevelse, siger den svenske leder Simon Lindberg til P1 Dokumentar.

Bevægelsen selv vil ikke anerkende ord som nazisme eller nazist, siger Simon Lindberg i dokumentaren. Men det er lige præcis de ord, som chefkonsulent ved Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme Chris Holmsted Larsen bruger om bevægelsen:

- Man kan kalde dem nynazister, men man kan også kalde dem gamle nazister, fordi de er faktisk ret traditionalistiske med deres opfattelse af, hvad nazisme er, eller den måde de agerer på, siger chefkonsulenten og uddyber:

- Hvis man kigger på deres svenske overbygning, har vi at gøre med en overordentlig voldelig bevægelse.

I Sverige er tre tidligere medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse dømt for bombeangreb i Göteborg. Målet for angrebene var blandt andet flygtninge. Én mand fik livstruende skader.

Terrorforsker: Bevægelsen bør forbydes

De bombeattentater, som har kobling til tidligere medlemmer af bevægelsen, får også terrorforskeren Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshøjskole til at at mene, at gruppen bør karakteriseres som en terrororganisation.

Se vores reporter Annika Wetterlings møde med det tidligere medlem af Nordfront, den danske del af Den Nordiske Modstandsbevægelse:

Vil du se flere videoer fra DR Nyheders YouTubekanal, så klik her.

Ifølge ham viser bombeattentaterne, at organisationen er voldsparat og ønsker at starte en racekrig, og derfor bør den forbydes.

- Den Nordiske Modstandsbevægelse er en terrororganisation, og de har en voldsideologi, siger han og uddyber:

- De vil jo starte en racekrig, og man vil med vold overtage magten i samfundet for at skabe et nordisk rige.

Det finske medlem af bevægelsen, der sparkede en forbipasserende ned, blev idømt to års fængsel for grov mishandling, men blev halvanden måned efter overfaldet hædret af bevægelsens leder Simon Lindberg.

I en dokumentar produceret for norske NRK bliver Simon Lindberg spurgt ind til netop den episode, og lederen ikke ser et problem i det.

Til P1 Dokumentar siger han, at bevægelsen kun benytter vold i selvforsvar:

- Vi er ikke en pacifistisk bevægelse. Vi anvender den mængde vold, der er nødvendig for at gøre det, vi gør. Vi tillader ikke offensive voldshandlinger. Medlemmer må ikke planlægge og begå vold.

Hvor mange medlemmer bevægelsen har i Danmark eller på tværs af landegrænser, vil Simon Lindberg ikke komme ind på, men han vedkender, at de stadig er en relativ lille organisation.