Svensk minister: DSB behøver ikke lave et register

DSB er klar med et register, der skal sikre mod svensk bøderegn. Men det behøves ikke, fortæller den svenske infrastrukturminister, Anna Johansson.

Omkring 2000 personer søger i øjeblikket hver uge asyl i Sverige. Den svenske regering håber på at kunne nedbringe antallet, når transportøransvaret indføres den 4. januar. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I forbindelse med det svenske krav om id-kontrol planlægger DSB at registrere alle id-oplysninger i en database.

Men det er slet ikke nødvendigt, fortæller Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson (S) til DR Nyheder.

- Forordningen om id-kontrol betyder ikke, at identifikationspapirer skal registreres og gemmes. Hvis en person ikke kan vise id-dokument skal den nægtes indrejse i Sverige, skriver ministeren i en mail.

Anna Johansson henviser til, at et lignende krav blev indført på færgetransport over 20 sømil den 21. november. Og det har ifølge infrastrukturministeren fungeret "bra".

Transportselskaberne har dog en forpligtelse til at bevise, at de har lavet kontrol.

- Fra 4. januar har operatører en forpligtelse til at vise, at de har kontrolleret, at rejsende kan fremvise et gyldigt id- dokument, skriver Anna Johansson.

Hvordan transportselskaberne skal bevise dette fremgår ikke af besvarelsen på DR Nyheders spørgsmål.

DSB er det eneste transportselskab, som planlægger at samle id-oplysningerne i en database. Hverken HH Ferries eller Gåhundbusser, som henholdsvis sejler og kører til Sverige vil opbevare oplysninger på indrejsende passagerer, fortæller de DR.

Ifølge DSB's informationschef, Tony Bispeskov, er registret til for at bevise for de svenske myndigheder, at loven om transportøransvar overholdes. Loven træder i kraft på mandag.

FacebookTwitter