Svensk motionsforsøg bekymrer FOA: Vil hellere massere bevægelse ind i arbejdstiden

Fagforeningens formand mener, at svensk motionsforsøg reelt giver en længere arbejdsdag.

Det er en god idé, at medarbejdere dyrker motion for at forebygge stress og nedslidning, men det bør tænkes ind i arbejdstiden, mener FOA-formand Dennis Kristensen. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Medarbejdere, der gør lidt ekstra for at holde sig i form, belønnes med en ekstra uges ferie hos det svenske kommunale boligselskab Mimer.

Helt konkret skal medarbejderne dyrke motion tre timer om ugen i fritiden for at få del i det gode. Men hos fagforeningen FOA er formand Dennis Kristensen ikke imponeret af virksomhedens tilbud.

- Når jeg er betænkelig ved det, så er det fordi, det jo reelt er at indføre en 40 timers arbejdsuge, som man så bliver kompenseret delvist for med noget ekstra ferie, forklarer han.

Det svenske boligselskab har indført tilbuddet for at forebygge stress blandt medarbejderne. Her skal ferietilbuddet fungere som incitament til at tage en tur i løbeskoene eller give håndvægtene en ekstra chance, men Dennis Kristensen tror dog, at tilbuddet kan være med til at øge stressniveauet blandt medarbejderne.

- Jeg tror i virkeligheden, at stresset forøges, når børnefamilierne – udover at skulle passe deres arbejde og få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen - også skal finde tid til at placere op til tre timers motion i fritiden, forklarer han.

Fagforbundsformanden er dog ikke afvisende for, at virksomheder tager et ansvar for deres ansatte og deres sundhed. Det skal bare ske i arbejdstiden, mener han.

- Det gør man for eksempel i Københavns Kommunes ældrepleje, hvor der er indført trænings- og motionsmulighed i løbet af arbejdstiden, forklarer han.

Særligt når motionen kan finde sted i fællesskab, har FOA haft gode erfaringer med, at medlemmerne også gør brug af motionstilbuddet.

- Men det er altså det med at lægge et ekstra pres på, at man skal op på de 40 timers arbejdsuge for at få en ekstra uges ferie, som jeg synes er bekymrende.