Svensk Muhammed-tegner vil til Danmark trods drabsforsøg

Den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks har stadig tænkt sig at besøge København senere i februar.

Den svenske muhammedtegner Lars Vilks,lader sig ikke skræmme af tirsdagens attentatforsøg mod Lars Hedegaard. (Foto: © Bob Strong, Scanpix)

Den svenske Muhammed-tegner, Lars Vilks, har ikke i sinde at lade sig skræmme af tirsdagens attentatforsøg mod den danske islam-debattør Lars Hedegaard.

Lars Vilks besøger torsdag den 14. februar et arrangement på Krudttøndens Kulturcafé på Østerbro i København. Og han forklarer, at drabsforsøget på Lars Hedegaard ikke umiddelbart ændrer på planerne for besøget

- Ikke fra min side i hvert fald. Men jeg har jo den fordel, at jeg ikke behøver at tænke på det, da der er andre, der står for sikkerheden. De må stå for vurderingen, siger Lars Vilks til Ritzau.

- Det kan godt være, at man vil være lidt ekstra forsigtige med overvågningen. Men det vil være en meget fejlagtig reaktion ikke at gennemføre arrangementet.

Er overrasket

Den svenske kunstner blev i 2007 verdensberømt for sine tegninger af den muslimske profet Muhammed portrætteret som hund. Det medførte et stort had mod kunstneren, der i dag lever med politibeskyttelse døgnet rundt.

Lars Vilks modtog nyheden om attentatet mod Lars Hedegaard med stor forbavselse. Især hvis det viser sig at være politisk motiveret.

- Jeg blev ret overrasket over det. Det er jo ikke sådan, at Hedegaard har fået en masse had og trusler mod sig, som jeg forstår det. Han var egentlig meget anonym i forhold til, at han er islamkritiker.

- Folk, der laver tegninger og sådan noget, har jo været mere interessante for attentatmænd end ideologiske kritikere, siger Lars Vilks.

Han undrer sig dog ikke over, at sådan scenarier kan finde sted i Skandinavien.

- Dette er allerede en del af vores virkelighed. Striden er ikke afblæst, og vi kan regne med, at der fortsat findes et antal mennesker med den slags holdninger. Så det må vi leve med.

Lars Hedegaard slap fra attentatet uden skrammer, da gerningsmandens første skud ramte forbi, hvorefter pistolen gik i baglås.

/ritzau/