Svensk politi advarer: Kokain 'flyder frit' ind og ud af havnen i Helsingborg

Siden september er 1,3 ton kokain blevet er beslaglagt i Helsingborg Havn.

Beslaglæggelserne er "helt uden fortilfælde i svensk kriminalhistorie". (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Ritzau Scanpix)

Siden september sidste år har det svenske toldvæsen beslaglagt 1,3 ton kokain i havnen i Helsingborg.

Det oplyser det svenske toldvæsen på et pressemøde fredag.

Beslaglæggelserne er "helt uden fortilfælde i svensk kriminalhistorie", siger Magnus Pettersson, der er anklager ved den nationale enhed mod international og organiseret kriminalitet.

Alene i april blev der foretaget en rekordstor beslaglæggelse på 460 kilo, og i maj konfiskerede toldvæsenet yderligere 450 kilo kokain.

De svenske toldmyndigheder fremviser noget af den megen kokain, der er blevet beslaglagt i Helsingborg Havn. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Ritzau Scanpix)

Beslaglæggelserne styrker billedet af, at havnen i Helsingborg er blevet en port for indsmugling kokain, ikke kun til Sverige, men også resten af Europa, skriver SVT.

Ifølge Magnus Pettersson flyder kokainen i dag "frit både ind og ud af havnen".

- Jeg må konstatere, at det er udelukket, at vi gennem rekognoscering, efterforskning og retsforfølgning vil kunne stoppe kokainsmuglingen gennem Helsingborg Havn, siger han.

Skal kræve mere end en stige og tre sportstasker

Årsagen til problemet er både, at frekvensen for, hvor ofte gods i havnen bliver kontrolleret, har været for lav, og at hegn og andet sikring af havneområdet har været for dårlig.

– Helsingborgs havn skal have en skalsikring, der kræver mere end en stige, en topnøgle og tre sportstasker for at hente kokain til en værdi af hundredvis af millioner, hvilket skete natten mellem den 13. og 14. december sidste år, siger Magnus Pettersson ifølge Aftonbladet.

Han mener, at hver eneste container, der passerer gennem havnen, fremover skal tjekkes.

Kokainen bliver ofte indsmuglet i via forsendelser med frugt og grønt fra Sydamerika. Ofte i containere med bananer, oplyser de svenske myndigheder.

Magnus Pettersson vurderer, at indsmugling udføres af både svenske og internationale kriminelle netværk.